www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ΥΠΟΙΚ: Δεν αρχίζουμε από το μηδέν

«Ο μηχανισμός θα λειτουργήσει, δεν υπάρχει κανένας στην Ευρώπη που να έχει διαφορετική άποψη», ξεκαθάρισε ο ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξη Τύπου από την Ουάσιγκτον, συμπλήρωσε πως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και τόνισε ότι «κινούμαστε με πολύ μεγάλη ταχύτητα».


Αν και δεν αναφέρθηκε εκτενώς σε αριθμούς, ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε ότι η ΕΕ θα προσφέρει 3 δισ. Ευρώ το 2010 και ότι αναμένεται να υπάρξει τριετής δανεισμός από το ΔΝΤ

«Οι διαπραγματεύσεις δεν άρχισαν από το μηδέν, ήδη εφαρμόζουμε το ΠΣΑ και έχουμε ήδη θετικά
αποτελέσματα, έχουμε φτάσει σε μία μείωση του ελλείμματος», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για καλά στοιχεία όσον αφορά το αʼ εξάμηνο, μίλησε για θετικές προβλέψεις σχετικά με το λιανικό εμπόριο και εμφανίστηκε αισίοδοξος ότι η οικονομία θα είναι σε θέση να επανέλθει σε καλή πορεία.

Διαβεβαίωσε ακόμα πως «ο συνδυασμός των μέτρων που λαμβάνουμε θα οδηγήσει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον που θα βοηθήσει την ανάπτυξη».

Εκτίμησε επίσης ότι η Ελλάδα θα κερδίσει την υποστήριξη των αγορών, όταν εξηγήσει ποιες πολιτικές θα αναπτύξει και ποιες αποφάσεις θα πάρει.

«Οι πολίτες έχουν καταλάβει πλήρως ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να επανέλθει σε υγιείς βάσεις», τόνισε.

Τα σχεδιαζόμενα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις

«Οι αριθμοί μας λένε ότι θα έχουμε αρνητική εξέλιξη όσον αφορά το ΑΕΠ», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και παραδέχθηκε πως «θα χρειαστούν πολύ σκληρά μετρα».

Μίλησε για μείωση των αποδοχών στο δημόσιο τομέα έως 10% και υπογράμμισε: «Χωρίς αμφιβολία το θέμα των μισθών είναι μεγάλο πρόβλημα, το κομβικό».

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε επίσης στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τονίζοντας: «Το να ανοίξει κανείς την αγορά για τα φορτηγά και τις μεταφορές θα έχει άμεση επίπτωση στις τιμές, μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στις εξαγωγές».

«Η αναθεώρηση του θέματος συνταξιοδότησης περνάει από το κοινοβούλιο και θα εφαρμοστεί», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέστησε σαφές: «Δεν πρόκειται να αρχίσουμε να ξεπουλάμε» και πρόσθεσε ότι θα υποβάλει σειρά προτάσεων στο υπουργικό συμβούλιο τις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν είναι αφύσικο να στραφούμε στο ΔΝΤ»

«Δεν είναι αφύσικο να στραφούμε στο ΔΝΤ και να ζητήσουμε να παίξει έναν επικουρικό ρόλο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο ΥΠΟΙΚ.

«Το ΔΝΤ θέλει να βοηθήσει, η συνεργασία είναι η καλύτερη δυνατή, τελειώσαμε δύο βδομάδες ουσιαστικής παρέμβασης σε τεχνικό επίπεδο», είπε και ζήτησε να μη γίνονται παραλληλισμοί με άλλες χώρες.

Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να προβεί σε αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης την Παρασκευή ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι όλα έγιναν λόγω των ανασφαλειών και αμφιβολιών που κατευθύνουν τις αγορές.

«Πιστεύω ότι η περίπτωση της Ελλάδας κατέδειξε ότι το ευρωπαικό οικοδόμημα χρειαζεται να ενισχυθεί, η ευρωζώνη είναι έτοιμη να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να επιλύσει ένα πρόβλημα», σημείωσε.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: