www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Γυαλιά διορθώνουν τη δυσχρωματοψία

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Αυτά τα γυαλιά τα οποία δημιούργησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας και Οικονομικών της Βουδαπέστης (ΒUΤΕ) Γκιόργκι Αμπρααμ, είναι διαφορετικά από τα άλλα.

Και αυτό διότι οι φακοί τους είναι ειδικώς σχεδιασμένοι ώστε να διορθώνουν τη δυσχρωματοψία, μια πάθηση των οφθαλμών στην οποία ο αμφιβληστροειδής αναγνωρίζει μόνο δύο από τα τρία βασικά χρώματα (κόκκινο, πράσινο και μπλε).

Υπολογίζεται ότι 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εμφανίζουν δυσχρωματοψία, την οποία οι
νέοι φακοί διορθώνουν επηρεάζοντας τη νευρική διαδικασία του εγκεφάλου μέσω ενώ λεπτού οφθαλμικού κενού στρώματος που βρίσκεται στον κάθε φακό.

Ελπίζεται ότι η ευρεία παραγωγή των γυαλιών θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του κατάλληλου εξοπλισμού που θα διαγιγνώσκει το ακριβές επίπεδο και είδος του προβλήματος, και θα επιτρέπει έτσι τη συνταγογράφηση ανάλογα με το πρόβλημα του κάθε ασθενούς.

Τι είναι δυσχρωματοψία ;


Δυσχρωματοψία ή δαλτονισμός , είναι η κατάσταση κατά την οποία το άτομο δεν μπορεί να αντιληφθεί πλήρως τα χρώματα. Συνήθως υπάρχει αδυναμία στο να διακρίνουμε το κόκκινο (πρωτανοπία) , το πράσινο (δευτερανοπία) ή το κυανό (τριτανοπία)

Πάσχουν οι γυναίκες από δυσχρωματοψία;

Η δυσχρωματοψία αφορά κυρίως τους άνδρες ( 8% του ανδρικού πληθυσμού) και λιγότερο τις γυναίκες ( 0.5% του γυναικείου πληθυσμού).

Κληρονομείται;

Ναι, με φυλοσύνδετο υπολειπόμενο τρόπο.

Καταλαβαίνει ο πάσχων ότι έχει δυσχρωματοψία;

Οι περισσότεροι πάσχοντες αγνοούν το πρόβλημα τους. Αντιλαμβάνονται πολλές φορές τα διαφορετικά χρώματα σαν διαφορετικής φωτεινότητας, πχ το κίτρινο είναι πιο φωτεινό από το πράσινο , το πράσινο από το μπλε κοκ.

Τι προβλήματα δημιουργεί η δυσχρωματοψία;

Άτομα με δυσχρωματοψία μπορεί να έχουν πρόβλημα αν διαλέξουν επαγγέλματα όπως ζωγράφοι, μόδιστροι, ντεκορατέρ, μπογιατζήδες, πιλότοι, σιδηροδρομικοί, χειρουργοί κλπ.

Επίσης μπορεί στην ζωή τους να αντιμετωπίσουν και διάφορα ευτράπελα όπως να φορέσουν κόκκινη γραβάτα αντί για μαύρη σε μια κηδεία ή να φορέσουν μια μαύρη και μια κόκκινη κάλτσα.

Υπάρχει περίπτωση ένα άτομο με φυσιολογική χρωματική αντίληψη να εμφανίσει δυσχρωματοψία;

Ναι. Ορισμένες παθήσεις που μπορούν να εμφανιστούν στην διάρκεια της ζωής μας, μπορούν να μας κάνουν να αποκτήσουμε δυσχρωματοψία. Τέτοιες παθήσεις είναι: όγκοι του οπτικού νεύρου, παθήσεις της ωχράς, οπτικές νευρίτιδες , βλάβες στον ινιακό λοβό του εγκέφαλου – όπου γίνεται η εγκεφαλική επεξεργασία των φωτεινών ερεθισμάτων κλπ

Ποια κύτταρα έχουν σαν έργο τους την αντίληψη των χρωμάτων;

Τα κωνία, που βρίσκονται συγκεντρωμένα κυρίως στην περιοχή της ωχράς κηλίδας.

Πότε πρωτοαντιλαμβανόμαστε τα χρώματα;

Γύρω στα 2 έτη της ζωής μας γίνεται η αντίληψη των χρωμάτων

Η πλήρης αχρωματοψία είναι συχνή πάθηση;

Όχι, είναι σπανιότατη.
biolaser

Δεν υπάρχουν σχόλια: