www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

«Σαφάρι» ελέγχων στις οικοδομές

Σαφάρι» ελέγχων προαναγγέλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος, για περισσότερους από τα περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που έχουν παράνομα μετατρέψει σε επιπλέον δωμάτια τους ημιυπαίθριους, τις πιλοτές, τα υπόγεια και τα πατάρια των κατοικιών τους.


«Καμπάνες» απειλούν όμως και όσους υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις προκειμένου να «τακτοποιήσουν» μεγαλύτερους χώρους από αυτούς για τους οποίους θα πληρώσουν.

Οι υφιστάμενες οικοδομές θα βρεθούν στο δόκανο των πολεοδομικών υπηρεσιών με την επέκταση του νέου συστήματος ελέγχου των κτιρίων, που θα ισχύσει από το τέλος του χρόνου -αρχικά είχε ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο, αλλά παρατάθηκε για τρεις μήνες, προκειμένου να συμπέσει με το τέλος της προθεσμίας που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν αίτηση για τη ρύθμιση των χώρων που παράνομα έχουν αλλάξει χρήση.

Για τις ψευδείς δηλώσεις προβλέπεται δειγματοληπτικός έλεγχος. Οι πολεοδομικές υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε αυτοψίες τουλάχιστον για το 10% των αιτήσεων «ρύθμισης» που θα υποβληθούν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Οπου εντοπιστούν «λαθροχειρίες», δηλαδή περιγραφές δηλουμένων
χώρων που δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, θα επιβληθούν πρόστιμα παρόμοιου ύψους με αυτά που θα επιβαρύνουν και αυτούς που δεν θα «ρυθμιστούν», καθώς η αίτηση «τακτοποίησης» ακυρώνεται. Χάνεται επίσης υπέρ του δημοσίου το ποσό της εισφοράς που θα έχει καταβληθεί. Τα πρόστιμα που προβλέπονται αντιστοιχούν με το 30% της αξίας του χώρου που έχει παράνομα αλλάξει χρήση. Η αξία αυτή προσδιορίζεται με βάση την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο επί τα τετραγωνικά τού εν λόγω χώρου. Επιπλέον, κάθε χρόνο ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει ως πρόστιμο διατήρησης το 5% του παραπάνω ποσού. Για παράδειγμα, για έναν ημιυπαίθριο 10 τετραγωνικών σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ το πρόστιμο ανέγερσης είναι 4.500 ευρώ, ενώ κάθε χρόνο ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει και 225 ευρώ. Το κόστος της «ρύθμισης» είναι 750 ευρώ. Φυσικά, οι όποιες «αλχημείες» επιχειρηθούν θα αφορούν πολύ μεγαλύτερους χώρους και περιοχές με υψηλότερες τιμές ζώνης.

Στο παιχνίδι των ελέγχων θα μπουν και οι ενεργειακοί επιθεωρητές. Στις αυτοψίες που θα διενεργούν για να εκδίδουν τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, όταν αυτά μεταβιβάζονται ή μισθώνονται, θα καταγράφουν ό,τι διαπιστώνουν και αντίγραφο του ελέγχου θα αποστέλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.

ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ

Το νέο σύστημα ελέγχου των οικοδομών θα ξεκινήσει από αυτές που θα κατασκευαστούν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011, δηλαδή σε 8 μήνες από τώρα. Σταδιακά θα επεκτείνεται και στις παλαιότερες οικοδομές με προοπτική, όπως προαναφέρθηκε, μέχρι το 2015 να έχουν «φακελωθεί» όλα τα κτίρια της χώρας.

Για τις νέες οικοδομές ο έλεγχος αυτός, που θα περιλαμβάνει και βιντεοσκόπηση όλων των χώρων τους, θα είναι απαραίτητος και για την ηλεκτροδότησή τους.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

-Για όλα τα κτίρια θεσπίζεται η υποχρεωτική τήρηση της «ταυτότητας κτιρίου», σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 1 και 2 του παρόντος, η οποία περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

α. Την οικοδομική άδεια του κτιρίου, θεωρημένη από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.

β. Τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, θεωρημένα από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.

γ. Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού.

δ. Τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο όπως κατασκευάστηκε τελικώς, καθώς και η τυχόν αναγκαία ενημέρωση ή αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας κατά τις κείμενες διατάξεις.

ε. Το φύλλο ελέγχου για την αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου αυτού.

στ. Το φύλλο ελέγχου για τη στατική μελέτη του κτιρίου.

ζ. Το φύλλο ελέγχου για τις μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου.

η. Το οπτικό υλικό ταινίας, στο οποίο απεικονίζονται οι χώροι και οι εγκαταστάσεις του κτιρίου, όπου αναγράφεται η ημερομηνία λήψης του.

θ. Τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου.

ι. Πιστοποιητικό πληρότητας της «ταυτότητας κτιρίου».

- Η έναρξη δημιουργίας και τήρησης της «ταυτότητας κτιρίου» ορίζεται ως ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών τοιχοποιίας για τα στοιχεία α, β, ε, στ και η της προηγούμενης παραγράφου. Η ολοκλήρωση της συμπλήρωσης της «ταυτότητας κτιρίου» γίνεται σε χρονικό διάστημα είκοσι (20) ημερών από την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών κατασκευής του κτιρίου, που αρχίζει από την ημερομηνία θεώρησης της οικοδομικής άδειας για τη σύνδεση του κτιρίου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

-Τα φύλλα ελέγχου και το οπτικό υλικό ταινίας αποστέλλονται από τους αρμοδίους μηχανικούς στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες και στο Ηλεκτρονικό Μητρώο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εντός προθεσμίας πέντε (5) εργάσιμων ημερών από τη λήψη του οπτικού υλικού ταινίας.

-Σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές διαπιστώσουν μη νόμιμη συμπλήρωση της «ταυτότητας κτιρίου», ο αρμόδιος ανά κατηγορία μηχανικός τιμωρείται με πειθαρχική ποινή της στέρησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος, η οποία επιβάλλεται από τα αρμόδια όργανα και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην επόμενη παράγραφο του παρόντος.

ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΡΩΝ

1.Ταυτότητα Κτιρίου: ο φάκελος που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του κτιρίου που περιγράφονται στον παρόντα νόμο. Ο φάκελος τηρείται από τους αρμόδιους μηχανικούς και φυλάσσεται από τον εκτελούντα το έργο και τους αρμόδιους μηχανικούς. Αντίγραφο του φακέλου φυλάσσεται σε ειδικό χώρο εντός του κτιρίου. Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής καθορίζεται ο τρόπος τήρησης και κωδικοποίησης των απαραίτητων στοιχείων και κάθε σχετική λεπτομέρεια.

2. Ηλεκτρονικό Μητρώο: το Μητρώο στο οποίο τηρούνται στοιχεία σχετικά με τους αρμόδιους μηχανικούς για την τήρηση της «ταυτότητας κτιρίου», τον εκτελούντα το έργο, τους κυρίους του έργου, τα πιστοποιητικά ελέγχου και το πιστοποιητικό πληρότητας. Το Ηλεκτρονικό Μητρώο τηρείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

3. Πιστοποιητικό Πληρότητας: το πιστοποιητικό που εκδίδεται από τους αρμόδιους για την τήρηση της «ταυτότητας κτιρίου» μηχανικούς, το οποίο υπογράφεται από αυτούς με σχετική δήλωσή τους για την πλήρη και ορθή συμπλήρωση των στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτό. Το πιστοποιητικό φέρει μοναδικό αριθμό, που δίνεται από το Ηλεκτρονικό Μητρώο που τηρείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να διασφαλίζεται η γνησιότητα του πιστοποιητικού.

4. Φύλλο ελέγχου: το έντυπο που συμπληρώνει ο αρμόδιος κατά κατηγορία μηχανικός και περιλαμβάνει στοιχεία ελέγχου ανά κατηγορία εργασιών ή εγκαταστάσεων.

5. Αρμόδιος μηχανικός: ο επιβλέπων μηχανικός ανά κατηγορία εργασιών, όπως αυτός δηλώνεται στο έντυπο της οικοδομικής άδειας και έως την ολοκλήρωση των εκτελούμενων οικοδομικών εργασιών και την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού.

6. Οπτικό υλικό ταινίας: το ψηφιακό αρχείο, το οποίο απεικονίζει με ακρίβεια, μέσω κινούμενης οπτικής εικόνας, τους χώρους και τις εκτελούμενες εργασίες και εγκαταστάσεις του κτιρίου.
apogevmatini

Δεν υπάρχουν σχόλια: