www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα


Τι είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα ;

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μία στενή ‘δίοδος’ στην περιοχή του καρπού, που αποτελείται από οστά, συνδέσμους, μυς και τένοντες, μέσα από την οποία περνά το μέσο νεύρο, ένα από τα σημαντικότερα νεύρα της αισθητικότητας και κινητικότητας των δακτύλων του χεριού.

Η επώδυνη παγίδευση του νεύρου αυτού μέσα στον καρπιαίο σωλήνα προκαλεί το ομώνυμο σύνδρομο.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα;

Tα συχνότερα συμπτώματα είναι πόνος στον καρπό που μπορεί να ακτινοβολεί σε ολόκληρο το χέρι, ακόμα μέχρι τους ώμους και τον αυχένα. Ο πόνος επιδεινώνεται χαρακτηριστικά κατά τη
διάρκεια της νύκτας ή νωρίς το πρωί, ενώ συχνά συνοδεύεται από μουδιάσματα στο χέρι. Σε προχωρημένα στάδια μπορεί να εμφανιστεί μείωση της μυϊκής δύναμης του χεριού και ατροφία των μυών του αντίχειρα ως αποτέλεσμα της χρόνιας πίεσης του νεύρου.

Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα το σύνδρομο αυτό ;

Tο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι συχνότερο στις ηλικίες μεταξύ 30 και 60 ετών, ενώ οι γυναίκες το εμφανίζουν τρεις έως πέντε φορές συχνότερα από τους άνδρες. Η δυσαναλογία αυτή πιθανόν οφείλεται στην πιο στενή ανατομική κατασκευή στις γυναίκες του καρπιαίου συνδέσμου, της ‘οροφής’, δηλαδή του καρπιαίου σωλήνα. Στο 50% των περιπτώσεων αφορά και τα δύο χέρια και είναι συχνότερο σε άτομα που εκτελούν χειρωνακτική εργασία.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα;

Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στα χαρακτηριστικά ενοχλήματα του ασθενούς, όπως επίσης και στα ευρήματα της κλινικής εξέτασης. Υποστηρικτικά της διάγνωσης είναι τα ευρήματα του νευροφυσιολογικού ελέγχου (ηλεκτρονευρογράφημα, ηλεκτρομυογράφημα), τα οποία όμως στα αρχικά στάδια ενδέχεται να είναι και φυσιολογικά, αλλά και του υπερήχου.

Τι πληροφορίες μας δίνει ο υπέρηχος του καρπιαίου σωλήνα ;

Ο υπέρηχος του καρπιαίου σωλήνα ήρθε να προστεθεί τα τελευταία χρόνια στα διαγνωστικά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο νευρολόγος για τη διάγνωση του συνδρόμου. Ο νευροφυσιολογικός έλεγχος προσφέρει στο νευρολόγο χρήσιμες πληροφορίες για τη ‘βαρύτητα’ του συνδρόμου, μέσω της μέτρησης της μετάδοσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά μήκος του νεύρου. Αντίθετα, ο υπέρηχος, ως απεικονιστική μέθοδος, έρχεται να αποκαλύψει όχι μόνο την αιτία της παγίδευσης του νεύρου (που μπορεί να περιλαμβάνει γάγγλια, θρομβώσεις αγγείων, πάχυνση του καρπιαίου συνδέσμου στα πλαίσια ενδοκρινοπαθειών) αλλά και να δώσει σημαντικές ανατομικές πληροφορίες για τον χειρουργό που θα πραγματοποιήσει τη χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου.

Ποιες οι ενδείξεις διενέργειας υπερήχου στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Ο υπέρηχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με βάση τα υπάρχοντα βιβλιογραφικά δεδομένα, με την ίδια ευαισθησία και ειδικότητα με το νευροφυσιολογικό έλεγχο για τη διάγνωση του συνδρόμου του καρπαίου σωλήνα. Ενδείκνυται ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου οι ασθενείς περιγράφουν άτυπα ενοχλήματα, που δεν παραπέμπουν στο κλασικό σύνδρομο, για την αποκάλυψη της αιτίας της πίεσης του νεύρου. Εμφανίζει το πλεονέκτημα ότι είναι μία ανώδυνη, γρήγορη, ακίνδυνη εξέταση η οποία μπορεί να επαναληφθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα και απαιτεί την εμπειρία του εξεταστή για τη σωστή ερμηνεία των ευρημάτων.

Ποια η θεραπεία του συνδρόμου ;

Ανάλογα με τα κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα (νευροφυσιολογικός έλεγχος ή/και υπέρηχος) και με κύρια κριτήρια τη βαρύτητα του συνδρόμου και τον περιορισμό της ποιότητας ζωής του ασθενούς, αποφασίζει ο νευρολόγος σε συνεργασία με τον ασθενή για τη συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία του συνδρόμου.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ενώ σε ενδεδειγμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η έγχυση κορτιζόνης με τη βοήθεια υπερήχου στον καρπιαίο σωλήνα. Η χειρουργική θεραπεία αφορά τις σοβαρότερες περιτπώσεις και περιλαμβάνει την αποσυμπίεση του νεύρου μέσω ‘ανοικτού’ ή ενδοσκοπικού χειρουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: