www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012

O γερμανικός Τύπος για την άνοδο της Χρυσής Αυγής


Με ανησυχία παρακολουθούν οι Γερμανοί σχολιαστές την άνοδο που καταγράφει η Χρυσή Αυγή στις δημοσκοπήσεις ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής.

Σχετικό ρεπορτάζ μετέδωσε χθες το γερμανικό ραδιόφωνο Deutschland Radio που σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «την Κυριακή οι ψηφοφόροι αναμένεται να τιμωρήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα και ενδεχομένως για πρώτη φορά να μπει στη Βουλή ένα ακροδεξιό κόμμα». «Η Χρυσή Αυγή είναι μεν πολιτικά απομονωμένη, καθώς κανένα κόμμα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την ακροδεξιά, αλλά έχει επηρεάσει ήδη το πολιτικό κλίμα: η ξενοφοβία αυξάνεται», διαπιστώνει ο
δημοσιογράφος Τζέρι Ζόμερ.

 «Επικίνδυνη αυγή», τιτλοφορείται εκτενές ρεπορτάζ που φιλοξενεί η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. O ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Μίχαελ Μάρτενς σημειώνει ότι «η άνοδος των ακροδεξιών κατέστη δυνατή επειδή επί χρόνια τα μεγάλα κόμματα αδιαφόρησαν για τις κοινωνικές στρεβλώσεις παρακολουθώντας άπραγοι τη μεταμόρφωση ολόκληρων συνοικιών σε γκέτο».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα του ακροδεξιού κόμματος, «σημαία του οποίου είναι η υπόσχεση να εκδιωχθούν όλοι οι αλλοδαποί από την Ελλάδα, κυρίως οι μουσουλμάνοι. «H επιτυχία της Χρυσής Αυγής δεν αποδίδεται σε καμία περίπτωση μονομερώς σε μια έξαρση του εθνικισμού. Το κόμμα οφείλει την άνοδό του κυρίως στην πτώση του δεξιού λαϊκιστικού ΛΑ.Ο.Σ. που εκπροσωπείται σήμερα στη βουλή. Οι ψηφοφόροι τιμωρούν το ΛΑ.Ο.Σ. γιατί συμμετείχε προσωρινά στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Έκτοτε οι ψηφοφόροι απομακρύνονται και καταλήγουν στη Χρυσή Αυγή που τον περασμένο Νοέμβριο, όταν συγκροτείτο η κυβέρνηση Παπαδήμου, λάμβανε μόλις 1 %», τονίζεται στο δημοσίευμα.

 Στην οικονομική κρίση αποδίδει η αυστριακή Die Presse την άνοδο των ακροδεξιών στην Ελλάδα. «Απορρίπτοντας τις δανειακές συμβάσεις και τα μέτρα λιτότητας προσέλκυσαν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κυρίως πολύ νέους σε ηλικία ψηφοφόρους. Στα προεκλογικά τους συνθήματα η πρωτεραιότητες έχουν αλλάξει σημαντικά: στην πρώτη θέση δεν βρίσκεται πλέον η ξενοφοβία, αλλά η μάχη κατά σκανδάλων, ειδικοί φόροι, δανειακές συμβάσεις, τα ψέματα των πολιτικών και η ‘προδοσία’. Το τελευταίο αφορά στον μεγαλύτερο «ανταγωνιστή» της Χρυσής Αυγής, το ΛΑ.Ο.Σ. Το κόμμα συμμετείχε καταρχήν στην κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου που υλοποίησε το δεύτερο πακέτο βοήθειας και το κούρεμα του χρέους. Αυτό τους κατέστησε για τη Χρυσή Αυγή προδότες και στοίχισε στο ΛΑ.Ο.Σ πολλές ψήφους διαμαρτυρίας. Τα άλλα κόμματα ελπίζουν ότι οι ψηφοφόροι θα αρνηθούν εντέλει στη Χρυσή Αυγή την είσοδό της στο κοινοβούλιο εξαιτίας του ακροδεξιού παρελθόντος της, μια ελπίδα που όμως δεν θα εκπληρωθεί εάν πιστέψει κανείς το Ευρωβαρόμετρο που συγκαταλέγει κάθε τόσο τους Έλληνες στις τάξεις των πλέον ξενόφοβων Ευρωπαίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: