www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Μ. Χρυσοχοΐδης - Ευάγγελος Βενιζέλος: Νομιμότατη η δημοσιοποίηση των ιερόδουλων


Tης δημοσιοποίησης των στοιχείων των οροθετικών ιερόδουλων υπεραμύνεται σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, χαρακτηρίζοντας υπερβολικές τις αντιδράσεις περί καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατά τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου. Ζήτημα ποινικής ευθύνης για όσους ζητούν επαφές με εκδιδόμενες χωρίς προφύλαξη, θέτει ο υπουργός Υγείας.

 Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των ιερόδουλων με Αids ήρθαν στην δημοσιότητα, μετά από εντολή των δικαστικών αρχών, διότι θεωρούνται κίνδυνος για την δημόσια υγεία, διευκρινίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης και εκτιμά πως οι αντιδράσεις για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών αυτών «είναι υπερβολικές, διότι αγνοούν ότι εδώ
υπάρχει σύγκρουση δύο δικαιωμάτων. Από τη μία πλευρά, του δικαιώματος στην προσωπικότητα της ιερόδουλης και από την άλλη πλευρά, του υπέρτερου δικαιώματος στην προστασία της δημόσιας υγείας».

«Η δημοσίευση είναι νομιμότατη και ας κόπτωνται οι Φαρισαίοι», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και εξηγεί ότι «η φωτογραφία εξυπηρετεί την άμεση αναγνώριση, καθώς προφανώς και οι πελάτες δεν θυμούνται ονόματα, ούτε οι ιερόδουλες συστήνονται». «Εξάλλου», σημειώνει, «μπορεί να εκδίδονται σε πολλούς οίκους ανοχής ή στο δρόμο. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην περίπτωση του aids υπάρχει το λεγόμενο παράθυρο των 72 ωρών που εφόσον κάποιος που υποψιάζεται ή φοβάται ότι έχει μολυνθεί, μπορεί να μπει σε ειδική αγωγή και να αποφύγει τη μόλυνση».

«Τι μετράει περισσότερο επομένως στη ζυγαριά στάθμισης των συμφερόντων και των δικαιωμάτων από την πλευρά της οργανωμένης Πολιτείας; Το δικαίωμα στην υπόληψη και την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή το δικαίωμα στη διάσωση της ζωής έστω και ενός ανθρώπου που μπορεί να έχει μολυνθεί εν αγνοία του από τη νόσο. Ποια είναι η ευθύνη ενός ανήλικου που πηγαίνει για την πρώτη του "εμπειρία" με ένα από αυτά τα κορίτσια; Τι θα πούμε στην οικογένειά του; Ότι φταίει και πρέπει να πληρώσει γι' αυτό;» διερωτάται ο υπουργός.

«Τα κοινωνικά προβλήματα δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο και είναι λάθος να τα κατηγοριοποιούμε με αυτούς τους όρους», διαμηνύει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και καταλήγει λέγοντας πως «είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι μας ότι τα διαπιστευτήρια της προοδευτικότητας μετρούνται στην πραγματική ζωή και στα πραγματικά προβλήματα όχι στις θεωρητικές διακηρύξεις».

 Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου στο θέμα, ο οποίος σχολίασε κατά τη διακαναλική συνέντευξή του ότι κανείς πρέπει να «σέβεται τα συνταγματικά και θεμελιώδη δικαιώματα όλων, γιατί δικαιώματα έχει και αυτός που μπορεί να έχει μολυνθεί και να μην το ξέρει. Εχει δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην προστασία της υγείας».

 «Δεν μπορείς να δίνεις προφανώς την εικόνα ενός προσώπου που συλλαμβάνεται ή που πάσχει από AIDS, παρά μόνο όταν υπάρχει υπέρτερο αγαθό το οποίο θίγεται, αγαθό δημόσιας υγείας», επεσήμανε, άρα «όταν υπάρχει κίνδυνος να έχουν μολυνθεί εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι είσαι υποχρεωμένος να τους προτρεψεις να πάνε να κάνουν μια εξέταση».

Ανδρέας Λοβέρδος: «Ποινικές ευθύνες για όσους ζητούν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη με εκδιδόμενες

 Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα, ότι μεγάλη ευθύνη έχουν και οι πελάτες των ιερόδουλων, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να υπάρχει ακόμη και ποινική ευθύνη για όσους ζητούν, έναντι υψηλού αντιτίμου συνήθως, να έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη με εκδιδόμενες γυναίκες. Αν οι ιερόδουλες ευθύνονται κατά 50%, η ευθύνη όσων συνευρίσκονται απροφύλακτα με αυτές ξεπερνά το 50%, παρατήρησε ο υπουργός Υγείας.

 Μιλώντας για τους πελάτες των ιερόδουλων, οι οποίοι δεν παίρνουν προφυλάξεις, ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για βαρύτατη αμέλεια, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αγνοείς τα πάντα, πηγαίνεις χωρίς προφύλαξη σε χώρους που ξέρεις ότι δεν ελέγχονται και μετά επιστρέφεις στη σταθερή σχέση σου, τη γυναίκα σου και την μολύνεις και αυτή».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας διεμήνυσε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στο κέντρο της Αθήνας. «Το κέντρο θα καθαρίσει» ξεκαθάρισε και ισχυρίστηκε πως δεν είναι προεκλογικά τα όσα λέγονται, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το φαινόμενο συνάντησε την πορεία της χώρας προς τις εκλογές και όχι οι εκλογές το φαινόμενο».

«Το λεγόμενο "ασφαλές σεξ" έχει ατονίσει σημαντικά στην Ελλάδα»

 Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η καθηγήτρια Μικροβιολογίας, Τ. Κρεμαστινού, γνωστοποίησε ότι μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των δώδεκα γυναικών που έχουν βρεθεί οροθετικές, έχουν τηλεφωνήσει στο ΚΕΕΛΠΝΟ 1.600 άνδρες μέχρι στιγμής και αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Αυτοί που αγωνιούν, επεσήμανε, είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που δεν χρησιμοποίησαν προφυλακτικό. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι αρκετά από τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ τις τελευταίες ημέρες, αφορούσαν παντρεμένους άνδρες με οικογένειες. Οι άντρες, που τηλεφώνησαν, ήταν κυρίως ηλικίας 35 με 45 ετών.

 Όπως εξάλλου είπε η κ. Κρεμαστινού, είναι γνωστό στις υγιεινομικές αρχές ότι από το τέλος του 2010 υπάρχει σημαντική αύξηση των νέων μολύνσεων με τον ιό του Aids, η οποία υπερβαίνει το 1.250%, ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών, αλλά πέραν αυτής, καταγράφεται και νέα μεγάλη αύξηση μόλυνσης με τον ιό στον γενικό πληθυσμό, η οποία φαίνεται ότι ξεπερνά το 52%, μεταξύ των ετών 2010-2011. «Αποδείχθηκε- και δυστυχώς, αποδεικνύεται συνεχώς- ότι αυτό που λέμε "ασφαλές σεξ" έχει ατονίσει σημαντικά στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια», κατέληξε η κ. Κρεμαστινού. Τόνισε, ωστόσο, πως όσοι έχουν σοβαρή υποψία ότι έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV θα πρέπει, μέσα στις πρώτες 24 με 48 ώρες, να αναζητούν βοήθεια στις μονάδες λοιμώξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς μπορούν να πάρουν αντιρετροϊκή αγωγή και να περιορίσουν σημαντικά τον κίνδυνο να νοσήσουν στο μέλλον. «Όσον αφορά εκείνους που έχουν υποψία ότι έχουν μολυνθεί σε άλλο χρόνο, θα πρέπει να εξεταστούν και να αρχίσει η θεραπεία με αντιρετροϊκή αγωγή άμεσα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η έγκαιρη χορήγησή της μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της λοίμωξης στο μέλλον», ανέφερε η καθηγήτρια Μικροβιολογίας.

Ευάγγελος Βενιζέλος



Υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος της απόφασης δημοσιοποίησης των φωτογραφιών των οροθετικών ιερόδουλων. Στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σχολίασε ότι πρέπει να «σέβεσαι τα συνταγματικά και θεμελιώδη δικαιώματα όλων, γιατί δικαιώματα έχει και αυτός που μπορεί να έχει μολυνθεί και να μην το ξέρει». «Εχει δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην προστασία της υγείας», πρόσθεσε.

«Δεν μπορείς να δίνεις προφανώς την εικόνα ενός προσώπου που συλλαμβάνεται ή που πάσχει από AIDS, παρά μόνο όταν υπάρχει υπέρτερο αγαθό το οποίο θίγεται, αγαθό δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Αρα», συνέχισε, «όταν υπάρχει κίνδυνος να έχουν μολυνθεί εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι είσαι υποχρεωμένος να τους προτρεψεις να πάνε να κάνουν μια εξέταση».



 ΣΥΡΙΖΑ: Κατάφωρη καταπάτηση

 Κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δημοσίευση των ονομάτων και φωτογραφιών των οροθετικών γυναικών

 «Στην αρχή ήταν διαδηλωτές της 12ης Φλεβάρη, μετά οπαδοί του Παναθηναϊκού, ύστερα τα σπίτια των μεταναστών και τώρα οροθετικές γυναίκες. Η μνημονιακή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να καταπατήσει κάθε άρθρο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Συντάγματος», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται πως «η Ελλάδα πέτυχε άλλη μια ευρωπαϊκή -ίσως και παγκόσμια- πρωτοτυπία», καθώς «παραβίασε το απόρρητο της λίστας οροθετικών».

 Η επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για δημόσια διαπόμπευση, που στόχο δεν έχει να ενημερώσει την κοινωνία για την προστασία από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά να καλλιεργήσει, για μία ακόμη φορά, το φόβο και το ρατσισμό. Με τη λογική του υπουργείου, καταλήγει, θα έπρεπε να δοθούν στη δημοσιότητα και τα ονόματα και οι φωτογραφίες των χιλιάδων πελατών των ιερόδουλων, που έσπευσαν να καλέσουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: