www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Κυτταρίτιδα και διατροφή


Είναι γεγονός πως η εμφάνιση κυτταρίτιδας ανέκαθεν αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα υγείας και αισθητικής των γυναικών, ανεξαρτήτου βάρους και ηλικίας. Αυτό διότι όπως όλα τα νοσήματα έτσι και η κυτταρίτιδα υποτροπιάζει και επανεμφανίζεται.

Επομένως, η θεραπεία της αποτελεί και τον ιδανικό τρόπο πρόληψής της, παρόλο που τα αίτια για την κυτταρίτιδα μπορεί να είναι πολλά –και συνήθως να συνυπάρχουν-, όπως η καθιστική ζωή, η μειωμένη κίνηση και φυσική δραστηριότητα, η κληρονομικότητα, η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, ορισμένες ορμονικές διαταραχές, η ύπαρξη παχυσαρκίας και κακής διατροφής, το κάπνισμα, η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, ακόμα και η δυσκοιλιότητα. Έτσι, η αντιμετώπισή της συνίσταται στη διαχείριση όλων αυτών των παραγόντων με τη σωστή διατροφή
και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας να κατέχουν πρωταρχικό ρόλο.

Τα διατροφικά σχήματα, λοιπόν, που συστήνονται για την αντιμετώπισή της περιλαμβάνουν όχι απαραίτητα την απώλεια βάρους, αλλά πρωτίστως την αλλαγή των διαιτητικών συνηθειών, προς υιοθέτηση νέων πιο υγιεινών τρόπων διατροφής και νέου τρόπου σκέψης και αντίληψης απέναντι στη λήψη τροφής. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών και θρεπτικών συστατικών που συστήνεται για τη συνολική υγεία του ανθρώπου, αποτελεί και την ιδανική για την κυτταρίτιδα. Το διατροφικό σχήμα που προτείνεται συμπεριλαμβάνει αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης, τόσο για τις σημαντικές τους βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όσο και για τις φυτικές ίνες αλλά και την υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι στοιχεία όπως οι βιταμίνες Α, Ε και C, καθώς και τα καροτένια, το σελήνιο και τα φλαβονοειδή, μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία της πρόωρης γήρανσης, ενώ ταυτόχρονα, έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, διαδικασία σημαντική για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Συστήνεται, επίσης, μειωμένη πρόσληψη λιπαρών, ιδιαίτερα κορεσμένων που εντοπίζονται στα ζωικά τρόφιμα, στα τηγανιτά, σε συσκευασμένα τρόφιμα και στα γλυκά, καθώς και μειωμένη πρόσληψη άλατος και νατρίου γενικότερα, καθώς το τελευταίο ευνοεί την κατακράτηση ύδατος.

Παράλληλα, -ιδίως την εποχή αυτή- θα πρέπει να προσλαμβάνουμε αρκετά υγρά προς αποφυγήν αφυδάτωσης και επιδείνωσης τόσο της κατακράτησης όσο και της συνολικής εμφάνισης του δέρματος. Το αλκοόλ με τη σειρά του, θα πρέπει να καταναλώνεται σε περιορισμένη ποσότητα. Η διατροφική αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας περιλαμβάνει, επιπλέον, λήψη 5-6 γευμάτων σε ημερήσια βάση, με κύριο γεύμα το μεσημεριανό, καθώς και προτροπή για αυξημένη φυσική δραστηριότητα, ακόμη κι αν αυτή συνίσταται σε απλές ασκήσεις όπως περπάτημα, σκάλες, οικιακές δουλειές.

Άλλωστε η άσκηση σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη λιπαρών (και την εν γένει σωστή διατροφή) είναι ο μοναδικός τρόπος κινητοποίησης αλλά και χρήσης των λιπαρών οξέων του σώματος, ώστε άμεσα να αντιμετωπιστεί η κυτταρίτιδα, τόσο σε επίπεδο κυκλοφορίας του αίματος, όσο και σε απευθείας μείωση του λιπώδους ιστού και των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό.

Απλά θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψιν πως το κλειδί της επιτυχίας είναι η αποφασιστικότητα συνοδευόμενη πάντα από την ανάλογη πειθαρχεία, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει το σωστό προγραμματισμό και τη συστηματικότητα των πράξεών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: