www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

Guardian: "Ενα τρισ. δολάρια το κόστος εξόδου της Ελλάδας"


"Οι Έλληνες ψηφίζουν με τα πορτοφόλια υπό τον φόβο της εξόδου από την ευρωζώνη" είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, που υπογραμμίζει την μαζική φυγή των ελληνικών καταθέσεων στο εξωτερικό.

Το πρακτορείο αναφέρεται σε ανώνυμες τραπεζικές πηγές που υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε να δανείζει κάποιες ελληνικές τράπεζες επειδή δεν ήταν επιτυχής η ανακεφαλαίωση τους.

Το βρετανικό δίκτυο BBC φιλοξενεί στο πρώτο θέμα του την συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο "Ο ηγέτης του ελληνικού ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρας επιτίθεται στην Ε.Ε. και τη Μέρκελ". Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την Ε.Ε. και την Γερμανίδα καγκελάριο,

Άνγκελα Μέρκελ "παίζει πόκερ με τις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών" με την επιμονή τους στα μέτρα λιτότητας.

Σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια αναφέρει  η  Βρετανική εφημερίδα The Guardian οτι θα είναι το πιθανό κόστος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν το κόστος μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Ο Guardian αναφέρεται και σε δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον: "Είτε η Ευρώπη θα έχει μια αφοσιωμένη, σταθερή, επιτυχημένη Ευρωζώνη με ένα αποτελεσματικό τείχος προστασίας, καθώς κεφαλαιοποιούνται και ρυθμίζονται οι τράπεζες, ένα σύστημα δημοσιονομικής κατανομής των βαρών, και υποστηρικτική νομισματική πολιτική σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ή είμαστε σε άγνωστο έδαφος το οποίο κρύβει τεράστιους κινδύνους για όλους".

Δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται πηγές στην Αθήνα, οι Έλληνες καταθέτες απέσυραν περίπου 1,2 δισ. ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τη Δευτέρα και την Τρίτη.

"Οι Έλληνες ορίζουν τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό» είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος της εφημερίδας Wall Street Journal  που φιλοξενεί τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Η εφημερίδα αναφέρεται και στα 4 πιθανά σενάρια του "ελληνικού δράματος» με πρώτο και κύριο την έξοδο της από το ευρώ".

"Φόβος και σύγχυση κυβερνούν, καθώς η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με ένα αβέβαιο μέλλον" είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του CNN.

"Σύγχυση, φόβος, απογοήτευση: τα συναισθήματα είναι έντονα στους Έλληνες πολίτες, καθώς αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο νέων εκλογών τον επόμενο μήνα και μεγάλη ανασφάλεια για το οικονομικό μέλλον της χώρας" αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

"Μια ασταθής ήπειρος - Φόβος για τη δύση του ευρώ" είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Το αραβικό δίκτυο Al Jazeera υπογραμμίζει ότι η χώρα μας επιστρέφει στις κάλπες στις 17 Ιουνίου μετά τον διορισμό του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Ο ανταποκριτής του αραβικού δικτύου στην Αθήνα ανέφερε στο ρεπορτάζ του ότι στη διάρκεια των συνομιλιών ανάμεσα στα κόμματα για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης έγινε αντιληπτό ότι δεν υπάρχει κοινός τόπος μεταξύ τους. "Ο συμβιβασμός θα είναι απαραίτητος εάν η Ελλάδα θέλει να αποφύγει μία άτακτη έξοδο από το ευρώ" είπε ο Paul Brennan.

«Απόφαση» είναι ο τίτλος του σχολίου της γερμανικής συντηρητικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία παρατηρεί μεταξύ άλλων: "Έχουμε, λοιπόν, νέες εκλογές και είναι πιθανό να ενισχυθούν πράγματι οι ακραίες δυνάμεις. Όμως, θα πρέπει εκείνοι που έκλεισαν τις συμφωνίες με τις Βρυξέλλες να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τι διακυβεύεται: Όποιος ψηφίσει το κόμμα του νέου λαϊκού ήρωα Τσίπρα, αποφασίζει και για την έξοδο από την ΟΝΕ. Τελεία. Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς θέλει να συνεχίσει την πολιτική εκείνη που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Πιστεύει μάλιστα ότι μπορεί να εκβιάσει τους εταίρους της Αθήνας. Εάν για την πολιτική αυτή εξασφαλίσει τη στήριξη των ψηφοφόρων, τότε η απόφαση θα είναι δική τους. Αλλά το μάρμαρο δεν επιτρέπεται να το πληρώσουν άλλοι. Αυτό το θλιβερό παιγνίδι θα πρέπει να βρει ένα τέλος» καταλήγει η συντηρητική εφημερίδα.

Επικριτικό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. "Όχι, δεν είναι αριστεροί ριζοσπάστες, είναι αριστεροί λαϊκιστές, οι οποίοι υπόσχονται στο λαό ό,τι αυτός θα ήθελε, δηλαδή την επιστροφή στην άνετη Ελλάδα του χθες" παρατηρεί η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: