www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Κόλπα για να εξαφανίσεις την κυτταρίτιδα


Τα βασικά ερωτήματα που σε ταλαιπωρούν:

Mε ποιους  τρόπους μπορώ να καταπολεμήσω την κυτταρίτιδα; Οι σπιτικές κρέμες κατά της κυτταρίτιδας κάνουν όντως καλό;

Η κυτταρίτιδα είναι ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες επειδή έχει σχέση με τις γυναικείες ορμόνες (δεν είναι τυχαίο ότι "φαίνεται" περισσότερο κατά τις μέρες της περιόδου), αλλά και την κληρονομικότητα, την ποιότητα του δέρματος (πχ πάχος, ελαστικότητα, δομή επιδερμίδας και συνδετικού ιστού) και τον τρόπο ζωής (διατροφή, άσκηση, κάπνισμα). Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδια και την κληρονομικότητα, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και σε ένα βαθμό την ποιότητα του δέρματος (επειδή επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής).

Για να πετύχουμε ή να διατηρήσουμε χαμηλό υποδόριο λίπος και καλή ποιότητα δέρματος (στο
βαθμό που μπορούμε να την επηρεάσουμε τουλάχιστον) πρέπει:

 Να διατηρούμε φυσιολογικό σωματικό βάρος και χαμηλό σωματικό λίπος
 Να αποφεύγουμε τις μεγάλες αυξομοιώσεις του βάρους μας, ειδικά μέσα από δίαιτες express, που επιβραδύνουν το μεταβολισμό και επιδρούν αρνητικά στο δέρμα μας
Να προτιμούμε μικρά και συχνά γεύματα και όχι λίγα και μεγάλα

Να ακολουθούμε μία υγιεινή διατροφή, η οποία να βασίζεται σε ποικιλία φρούτων και λαχανικών (όσο περισσότερα χρώματα τόσο το καλύτερο), ημιάπαχα γαλακτοκομικά, όσπρια, μη επεξεργασμένα δημητριακά όπως βρώμη και καστανό ρύζι, ψάρια, απαχο κρέας, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς με μέτρο και να περιορίζει το κορεσμένο λίπος (πχ από λιπαρά κρέατα, βούτυρο κλπ)

Να πίνουμε πολλά υγρά -και λέγοντας υγρά εννοούμε βεβαίως το πόσιμο νερό αλλά και γενικά όλα τα ροφήματα που συμβάλλουν στην ενυδάτωσή μας, όπως το γάλα, οι χυμοί φρούτων (πάντα με μέτρο, όταν πχ αντικαθιστούμε τα φρούτα), ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη κλπ, ξεχνώντας τον ανυπόστατο μύθο ότι η καφείνη ή το διοξείδιο του άνθρακα έχουν οποιαδήποτε σχέση με την κυτταρίτιδα.

Να ασκούμαστε συστηματικά, ιδανικά συνδυάζοντας αερόβια άσκηση (πχ περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, αερόμπικ, ζούμπα κλπ) και μυική ενδυνάμωση (πχ με λάστιχα, βαράκια κλπ). Η κυκλική προπόνηση είναι μία εξαιρετική μέθοδος που συνδυάζει την μυική ενδυνάμωση με την θετική επίδραση στο μεταβολικό ρυθμό.
 Να μην καπνίζουμε και φυσικά να μην υπερκαταναλώνουμε αλκοόλ.

Σε ό,τι αφορά τις κρέμες για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν πολύ λίγες επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι είναι αποτελεσματικές: οι ερευνητές ξεκινούν με ενθουσιασμό και περιμένουν ότι διάφορα συστατικά θα έχουν αποτέλεσμα αλλά στην πράξη αυτό δεν αποδεικνύεται.

Μόνο οι κρέμες με ρετινόλη φαίνεται να είναι αποτελεσματικές, αλλά πολύ λίγες από τις κρέμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο (πόσο μάλλον αυτές που μπορούμε να φτιαξουμε μόνες μας) έχουν τόσο υψηλή ποσότητα ρετινόλης που να έχει αποτέλεσμα (επιπλέον μπορεί να έχουν κάποιες παρενέργειες, οπότε τέτοιες θεραπείες δίνονται και γίνονται μόνο με επίβλεψη δερματολόγου).

Η αλήθεια είναι ότι πολύ λίγα συστατικά στη φύση καταφέρνουν να διαπεράσουν το πολύ αποτελεσματικό "φράγμα" που αποτελεί το δέρμα, αλλά ακόμη και αν το διαπεράσουν είναι δύσκολο να φτάσουν και να επηρεάσουν πχ τη στοιβάδα του λίπους κάτω από αυτό ή το συνδετικό ιστό.

Συχνά, όμως, μπορούν να βελτιώσουν την υφή και την ελαστικότητα του δέρματος (πχ το ενυδατώνουν) ή βελτιώνουν την τοπική μικροκυκλοφορία (ακόμα και μέσω του μασάζ) φαινόμενα που σίγουρα βελτιώνουν τη συνολική εικόνα του δέρματος. Για περισσότερες πληροφορίες θα σου πρότεινα να συμβουλευτείς τη δερματολόγο σου ώστε να λάβεις επιστημονικά αξιόπιστες απαντήσεις!





Δεν υπάρχουν σχόλια: