www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Θετικός ο Αντ. Σαμαράς στην πρόταση Φ. Κουβέλη


«Η πρόταση του Φώτη Κουβέλη αγγίζει τη δική μας πρόταση», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας τρία σημεία συμφωνίας, δηλ. την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Θετικός στην πρόταση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Βενιζέλο, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

«Η πρόταση του Φώτη Κουβέλη αγγίζει τη δική μας πρόταση», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας τρία σημεία συμφωνίας, δηλ. την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια
κυβέρνηση.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «το μετεκλογικό τοπίο δυσκολεύει πολύ το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης». «Παλεύουμε για να υπάρξει κυβέρνηση, ακόμα υπάρχουν ελπίδες για αυτό», συμπλήρωσε και έστρεψε το πυρά του στον Αλέξη Τσίπρα και στην τακτική που ακολουθεί μετεκλογικά. Οπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μεν τη δεύτερη θέση, αλλά δεν μπορεί να διαχειριστεί τις ευθύνες του, από την επομένη των εκλογών ομολόγησε ότι δεν έχει πρόγραμμα». «Κόμμα εξουσίας χωρίς ευθύνες εξουσίας δεν έχει υπάρξει ούτε πρόκειται να υπάρξει», συνέχισε.

 Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «μαθητευόμενους μάγους στου κασίδη το κεφάλι» και χαρακτήρισε ατυχέστατες τις δηλώσεις για τις καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες, καθώς –όπως ανέφερε- δεν κατανοούν πως λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα. 

«Επανέφεραν τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ με τις προτάσεις τους, προκαλώντας ανησυχία στην Ελλάδα και συσπειρώνοντας τους εχθρούς μας στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.

 Επιπλέον, κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι όταν έλαβε τη διευρευνητική εντολή ξόδεψε περισσότερο χρόνο για να συνομιλεί με ομάδες εξοκοινοβουλευτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις παρά με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Τον ενδιέφερε», τονίσε, «να ψάξει για εκλογικούς πελάτες, παρά να αναλάβει κυβερνητικές πρωτοβουλίες». 

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς μίλησε για «θέατρο του παραλόγου», εξηγώντας ότι το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι τιποτα δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική του μνημονίου και πως από την άλλη πλευρά λαϊκιστές έλεγαν ότι πρέπει να καταγγείλουμε το μνημόνιο. 

«Εμείς», σημείωσε, «βρισκόμαστε στη μέση των δύο ακραίων λογικών στο δρόμο του ρεαλισμού, κάποιος πρέπει να μείνει στο δρόμο της λογικής». Τόνισε μάλιστα ότι «ο λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ δεν διαφέρει σε τίποτα από το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ» και είπε ότι η θέση που εκφράζεται ότι οι δανειστές θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη χώρα ακόμη και αν καταγγελθεί η σύμβαση είναι το «λεφτά υπάρχουν νο. 2».

 «Ας πάει να το διαπραγματευτεί (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας) να καταλάβει ότι το "δεν πληρώνω" δεν είναι μαγκιά, είναι ανάθεμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι παρότι η παράταξη αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, το αποτέλεσμα δεν την ικανοποιεί, ενώ σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ, κύριος υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση, γνώρισε αληθινή συντριβή». 

Στάθηκε ακόμη στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή αλλά και του «νεοπαγούς κόμματος που πούλησε λαϊκισμό», όπως είπε εννοώντας προφανώς τους Ανεξάρτητους Ελληνες, αλλά και στην αποτυχία της Δημοκρατικής Συμμαχίας και του ΛΑΟΣ να μπουν στη Βουλή.

 «Δεν κερδίσαμε την ισχυρή εντολή που επιδιώκαμε, αλλά κερδίσαμε ενισχυμένο ρόλο για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας. Η εντολή που πήραμε ως πρώτο κόμμα μας κάνει θεματοφύλακα της σταθερότητας και της διασφάλισης των ευρωπαϊκών μας κατακτήσεων», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι ήδη οι Ευρωπαίοι ηγέτες «άρχισαν να συνειδητοποιούν τα σφάλματα που έγιναν». 

Στο σημείο αυτό εστίασε στην ανάγκη τροποποίησης της δανειακής συμβασης και του μνημονίου. Ειδικότερα, ανέφερε ότι στο παρελθόν η ΝΔ ζητούσε την επαναδιαπραγμάτευση, στη συνέχεια ζητούσε τροποποιήσεις και αλλαγές και «σήμερα έρχονται ο ένας μετά τον άλλο οι ευρωπαίοι ηγέτες και ζητούν αλλαγές στην πολιτική της ύφεσης». 

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ διερωτήθηκε «ποιος μπορεί να ενώσει τον ελληνικό λαό απέναντι στον άκρατο λαϊκισμό» και απάντησε: «Μόνο η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, γι' αυτό πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας». 

«Η ενότητα δεν θα είναι χωρίς αρχές, δεν θα είναι συγκόλληση, δεν θα είναι με φέουδα, απευθύνεται σε όλους, αθροίζει δυνάμεις», σημείωσε, επανερχόμενος στο προσκλητήριο για επανασυγκρότηση του κεντροδεξιού μετώπου.

 

«Στρουθοκαμηλισμος, λαϊκισμός, αντιαριστερή ρητορία του '50, μενος κατά του ΣΥΡΙΖΑ! Καμία πρόταση, ίχνος αυτοκριτικής, απουσία ευθύνης» ήταν το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, για την ομιλία του κ. Σαμαρά. 

Συνάντηση Βενιζέλου - Σαμαρά

 Της ομιλίας του κ. Σαμαρά στην Κ.Ο. της ΝΔ προηγήθηκε συνάντηση διάρκειας περίπου 20 λεπτών με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε χθες ο κ. Βενιζέλος για το σχηματισμό κυβέρνησης. Στις 7 το απόγευμα ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

 Φ. Κουβέλης: «Όχι» σε κυβέρνηση με τη συμμετοχή μόνο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

 Συνεδριάζει εν τω μεταξύ στις 13.00 και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, μια ημέρα μετά την πρόταση του προέδρου του κόμματος, Φώτη Κουβέλη, για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

 Ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε σήμερα ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα πάρει μέρος σε μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή μόνο Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

 Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και ερωτηθείς σχετικά με την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης επέμεινε ότι η οικουμενική κυβέρνηση πρέπει να περιλαμβάνει εκείνες τις δυνάμεις τις οποίες επέλεξε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του.

 Όπως επισήμανε η πρόταση της ΔΗΜΑΡ θέλει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που μπορούν να υπηρετήσουν αφενός τη σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο και αφετέρου την παραμονή στο ευρώ, αλλά και να ενσωματώνει το μήνυμα που έστειλε ο λαός με την ετυμηγορία του, τασσόμενος κατά του Μνημονίου.

 Καταλόγισε παράλληλα στο ΣΥΡΙΖΑ υπαναχώρηση από όλα εκείνα που διατυπώνονταν προεκλογικά για καταγγελία του Μνημονίου, με αφορμή την επιστολή του κ. Τσίπρα προς την ΕΕ, στην οποία γίνεται λόγος για επανεξέταση του στρατηγικού πλαισίου. Υποστήριξε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει σε εκλογές διότι έχει την εκτίμηση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα γι' αυτόν θα είναι ενισχυμένο. 

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα συμμετείχαν σε μια οικουμενική κυβέρνηση, τόνισε ότι προτείνει να μην μετέχουν στην κυβέρνηση πρόσωπα που έχουν την κύρια ευθύνη γι' αυτό που έγινε στη χώρα, μεταξύ των οποίων και ο κ. Βενιζέλος, ενώ διευκρίνισε ότι δεν διεκδικεί τίποτε για τον εαυτό του.

 Εκτίμησε ότι πιθανότατα θα πάμε σε επαναληπτικές εκλογές, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμπράξει με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εμφανίστηκε θετικός στη συνεργασία με τους Οικολόγους - Πράσινους αν και εκτίμησε ότι θα διεκδικήσουν την αυτόνομη παρουσία τους.

 Ανέφερε, τέλος, ότι μεταξύ αυτών που μπορούν να γίνουν άμεσα είναι η χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η άρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου «με την οποία γκρεμίστηκαν οι μισθοί» και να επανέλθει ο ελάχιστος προστατευτικός ιστός των εργασιακών δικαιωμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: