www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ε.Ε.: Το βιοντίζελ «χειρότερο» από τα ορυκτά καύσιμα


Η παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση βιοκαυσίμων από φοινικέλαιο, σόγια κ.λπ. είναι μεγαλύτερη από αυτήν των ορυκτών καυσίμων, καταδεικνύουν στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα οποία διέρρευσαν στην ιστοσελίδα ευρωπαϊκών θεμάτων EurActiv.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα βιοκαύσιμα ρυπαίνουν περισσότερο εάν ληφθούν υπόψη οι συνέπειες της έμμεσης αλλαγής χρήσης γης (ILUC) για την παραγωγή τους. Ο όρος αυτός σχετίζεται με την παραγωγή περισσότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την επέκταση των καλλιεργειών για την παραγωγή αιθανόλης ή βιοντίζελ. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που διέρρευσαν, η μόλυνση που προκαλείται μπορεί να συγκριθεί με αυτήν από την πετρελαιοφόρο άμμο στην Αλμπέρτα του Καναδά.

Επιστήμονες και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν κατ' επανάληψη επισημάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποτιμά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα βιοκαύσιμα, καθώς στους
υπολογισμούς της παραβλέπει τις εκπομπές από την καταστροφή δασών και υγροτόπων ή τη μετατόπιση καλλιεργειών για να καλυφθούν από ενεργειακές καλλιέργειες. Παρότι είναι δύσκολο να υπολογιστούν οι συνέπειες αυτών των πρακτικών, πιστεύεται ότι ακυρώνουν τελικά την εξοικονόμηση εκπομπών που επιτυγχάνεται με την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από βιοκαύσιμα.

«Πιστεύω πως η επιστήμη έχει αποδείξει με σαφήνεια ότι, εξαιτίας της σύνδεσης με την αποψίλωση των δασών σε περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Ασία, πολλά από τα βιοντίζελ έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες για το κλίμα», λέει ο Ρόμπι Μπλέικ από τους Φίλους της Γης.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να «σχολιάσει έγγραφα που διέρρευσαν, όπως αξιολογήσεις, οι οποίες δεν έχουν δημοσιευτεί». Όπως επισημαίνει ο συντάκτης του EurActiv ωστόσο, τυχόν εφαρμογή των δεδομένων θα μπορούσε να βλάψει σημαντικά τις προοπτικές εισαγωγής των παραγωγών βιοντίζελ στο νέο πρόγραμμα πιστοποίησης βιοκαυσίμων της Ε.Ε., που ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο και το οποίο προβλέπει τη χορήγηση πιστοποίησης σε βιοκαύσιμα που παράγουν 35% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου σε σχέση με το πετρέλαιο. Στο πρόγραμμα προβλέπεται αύξηση του ποσοστού στο 60% από το 2018.

ΗΠΑ: Προς απόρριψη των καυσίμων από φοινικέλαιο
«Όχι» στα βιοκαύσιμα από φοινικέλαιο είπε το σαββατοκύριακο και η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ), με την αιτιολογία ότι δεν πληρούν τις προδιαγραφές για να ενταχθούν στο πρόγραμμα αειφόρων καυσίμων εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στη σχετική έκθεση αναφέρεται ότι το βιοντίζελ από φοινικέλαιο, που παράγεται κυρίως στη Μαλαισία και στην Ινδονησία, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών έως και κατά 17% σε σχέση με το συμβατικό ντίζελ. Η νομοθεσία ωστόσο προβλέπει το ποσοστό να διαμορφώνεται τουλάχιστον στο 20% ώστε το εκάστοτε καύσιμο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις πετρελαϊκές εταιρίες, όπως συμβαίνει π.χ. με καύσιμα από σόγια και από ζωικό ή μαγειρικό λίπος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: