www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Ψάρι στη σχάρα για γερό μυαλό


Η κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ενδέχεται να προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ στα άτομα μιας κάποιας ηλικίας, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Προσοχή όμως: τα ψάρια δεν πρέπει να είναι τηγανητά.

Αυτό γιατί, σύμφωνα με τη μελέτη τους, ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος καταστρέφει τα ευεργετικά για τον εγκέφαλο συστατικά τους – δηλαδή τα λιπαρά οξέα ω-3. Αντίθετα, τα ψητά ή στη σχάρα ψάρια αναδεικνύονται ως άκρως ωφέλιμα για τη νοητική υγεία αφού οι ηλικιωμένοι που τα καταναλώνουν μια ή περισσότερες φορές την εβδομάδα φαίνονται να παρουσιάζουν τρεις ως πέντε φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι άλλοι επιστήμονες αντιμετωπίζουν τα αποτελέσματα με επιφύλαξη, εντοπίζοντας κενά στη μεθοδολογία.

Παράλληλα μια άλλη μελέτη που έγινε στη Γερμανία διαπίστωσε ότι η ομαδική θεραπεία με τραγούδια και δραστηριότητες που ασκούν το σώμα – όπως το μπόουλινγκ – αλλά και το πνεύμα – όπως οι σπαζοκεφαλιές – φαίνονται να βάζουν φρένο στην εξέλιξη της άνοιας, ξεπερνώντας ενδεχομένως σε επιδόσεις τις εξειδικευμένες φαρμακευτικές θεραπείες.

Ψάρι σε συχνότητα


Στο πλαίσιο της πρώτης μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βορείου Αμερικής, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ ρώτησαν 260 υγιείς εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη πόσο συχνά κατανάλωναν ψάρι και με ποιον τρόπο
ήταν μαγειρεμένο.

Δέκα χρόνια αργότερα οι εθελοντές υπεβλήθησαν σε μαγνητικές τομογραφίες οι οποίες έδειξαν ότι όσοι δεν έτρωγαν τακτικά ψάρι παρουσίαζαν μεγαλύτερη συρρίκνωση σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη λειτουργική μνήμη.

Πέντε χρόνια μετά τη διεξαγωγή των τομογραφιών το 31% όσων δεν έτρωγαν τακτικά ψάρι είχε εμφανίσει είτε νόσο Αλτσχάιμερ είτε ήπια γνωστική διαταραχή (κατάσταση που θεωρείται προάγγελος του Αλτσχάιμερ). Οσοι έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα εμφάνισαν αυτές τις παθήσεις σε ποσοστό μόνο 3-5%.

Μάλιστα «ασπίδα» για την υγεία του εγκεφάλου φάνηκε να αποτελεί μόνο το ψάρι που ήταν ψητό, όχι όμως και τηγανητό, αναφέρουν οι ερευνητές.

Αγνωστες παράμετροι


Οι επιστήμονες δεν εξέτασαν το είδος των ψαριών που κατανάλωναν οι εθελοντές – είναι γνωστό ότι ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός, περιλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών οξέων ω-3 από άλλα.
Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Σάιρους Ράτζι, δήλωσε ότι η διερεύνηση αυτού του παράγοντα, όπως και των ωφελειών που μπορεί να αντλήσει κανείς από συμπληρώματα διατροφής με ω-3 αξίζει να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω ερευνών.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι αυτό δεν ήταν το μόνο κενό στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.

Ειδικοί που δεν συμμετείχαν στη μελέτη δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντι στα αποτελέσματά της επισημαίνοντας ότι αυτή δεν έλαβε υπόψη σημαντικούς παράγοντες όπως οι γενικότερες διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής των εθελοντών. Προσθέτουν δε ότι άλλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί δεν έχουν κατορθώσει να αποδείξουν με πειστικό τρόπο τα οφέλη των λιπαρών οξέων ω-3 εναντίον της άνοιας.

Δραστηριότητες εναντίον άνοιας


Στη δεύτερη μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Φρίντριχ Αλεξάντερ στο Ερλάγγκεν και τη Νυρεμβέργη με επικεφαλής τον καθηγητή Ελμαρ Γκρέσερ, διαπιστώθηκε ότι η συμμετοχή ηλικιωμένων που πάσχουν από άνοια σε συγκεκριμένες δραστηριότητες βελτιώνει σημαντικά την ικανότητά τους να εκτελέσουν τα καθημερινά τους καθήκοντα και επιβραδύνει την εξέλιξη της πάθησής τους.

Οι ειδικοί διεξήγαγαν τα πειράματά τους σε πέντε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων εφαρμόζοντας ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα στο οποίο συμπεριέλαβαν ασθενείς με άνοια διαφορετικής βαρύτητας.

Μια ομάδα ηλικιωμένων σε κάθε μονάδα ακολούθησε το πρόγραμμα. Καθημερινά και επί δυο ώρες συμμετείχαν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Στο «πνευματικό» τμήμα της θεραπείας τραγουδούσαν τραγούδια ή ύμνους και μιλούσαν για τα συναισθήματά τους ενώ ακολουθούσαν ένα «σωματικό» και ένα «νοητικό» τμήμα: η φυσική άσκηση με παιχνίδια όπως το μπόουλινγκ ή το κροκέ, και η νοητική, με τη λύση σπαζοκεφαλιών και αναγραμματισμών.

Παράλληλα με το πρόγραμμα η ομάδα αυτή εξακολούθησε να λαμβάνει την προβλεπόμενη φαρμακευτική θεραπεία και να συμμετέχει στις συνηθισμένες δραστηριότητες της μονάδας. Η δεύτερη ομάδα απλώς συνέχισε να λαμβάνει φαρμακευτική θεραπεία και να ακολουθεί τις συνηθισμένες δραστηριότητες.

Αισιόδοξα αποτελέσματα


Υστερα από ένα έτος οι νοητικές και λειτουργικές ικανότητες όσων συμμετείχαν στο ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα δεν είχαν παρουσιάσει επιδείνωση. Αντίθετα, σε όσους συνέχισαν τις κανονικές τους δραστηριότητες τόσο η νοητική όσο και η ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών καθηκόντων είχαν επιδεινωθεί αισθητά.

Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «BioMed Central Medicine», οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μέθοδός τους αποδεικνύεται «τουλάχιστον εξίσου καλή» με τις φαρμακευτικές θεραπείες για τη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών στους ασθενείς με άνοια.
«Διαπιστώσαμε ότι η επίδραση στην ικανότητα των ασθενών να εκτελούν τα καθημερινά καθήκοντα ήταν δύο φορές μεγαλύτερη από αυτή που επιτυγχάνεται με τα φάρμακα» τόνισε ο δρ Γκρέσερ προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων που ζουν σε μονάδες φροντίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: