www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

«Επωφελείς για τη χώρα οι αποφάσεις της 26ης/10»


Οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα επωφελείς για τη χώρα και η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν έχουν δεσμευθεί για την εφαρμογή τους, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα αν επιδιώξουμε περισσότερη και βαθύτερη ενοποίηση της Ευρώπης, κάτι που αποτελεί πάγιο στρατηγικό ορίζοντα της χώρας μας, σημείωσε ο κ. Παπαδήμος και παρέπεμψε στη επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όπου, όπως είπε, θα συζητηθεί ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτικής για την έξοδο από την κρίση.

Για το θέμα του PSI, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών είναι σε εξέλιξη και κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για το περιεχόμενό της, σημείωσε ότι όσο αυτή η διαπραγμάτευση εξελίσσεται, σενάρια, αιτήματα και πληροφορίες σχετικά
με τις διαφόρες παραμέτρους της θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά οι πληροφορίες αυτές πηγάζουν από μία δυναμική διαδικασία και δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως δεδομένα.
Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και δεν θα ήταν υπεύθυνο να δημοσιοποιηθούν στοιχεία των ελληνικών θέσεων.

Όσον αφορά εξάλλου το Δίκαιο που θα διέπει τις δανειακές συμβάσεις, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε και αυτό είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ενώ όπως υποστήριξε μέχρι σήμερα δεν έχει διατυπωθεί αίτημα να διέπονται από το αγγλοσαξονικό Δίκαιο.

Οι θέσεις της κυβέρνησης αποσκοπούν στην καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας, διαβεβαίωσε τέλος ο Πρωθυπουργός και κλείνοντας είπε ότι η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος είναι περιορισμένη, αυτό όμως είναι αποτέλεσμα του δημοσιονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, για να τονίσει ότι χωρίς τη χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΚΤ οι συνθήκες ρευστότητας θα ήταν ασφυκτικές.

«Αν πραγματικά πιστεύετε στην αναγκαιότητα διάσωσης του ευρώ, πρέπει να πείτε ρητά ότι δεν θα υλοποιήσετε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου», είπε, λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Οπως είπε, «η Ευρωζώνη βρίσκεται ένα μήνα πριν τη διάλυση, κι εσείς καλείστε ως κυβέρνηση να διαχειριστείτε δηλητηριώδεις και καταστροφικές λύσεις, νέες θυσίες για τον ελληνικό λαό, ισόβια κάθειρξη για τη χώρα, για την Ευρώπη ένα ακόμα βήμα στην άβυσσο».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμη ότι «πολιτική ενοποίηση χωρίς δημοκρατία είναι πουκάμισο αδειανό». «Τι είδους ενοποιηση είναι αυτή αν προχωρήσουμε σε ενοποίηση-φυλακή για τις χώρες του νότου;», διερωτήθηκε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα πυρά του στην προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το 80% της νέας κυβέρνησης αποτελείται από υπουργού του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι «έχουν ευθύνη για αυτήν την κατάσταση» και τους χρέωσε αλχημείες ως προς τα στατιστικά στοιχεία για το δημοσινομικό έλλειμμα.

Τέλος, επιτέθηκε προσωπικά στον Θεόδωρο Πάγκαλο, με αφορμή την τελευταία του συνέντευξη σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό. «Στην προηγούμενη κυβέρνηση αρμοδιότητά του ήταν να συκοφαντεί την αριστερά και τους λαικούς αγώνες.

Αν συμφωνείτε με όσα χυδαία είπε για τους πολίτες που αντιστέκονται πείτε το», ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Παπαδήμο.


«Δεν δεχομαι τους χαρακτηρισμούς για την ευρωπαϊκή ενοποίηση», απάντησε κατά τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι είναι υποθέσεις. «Δεν συμφωνώ με τους χαρακτηρισμούς που κάνατε για μέλη του υπουργικού συμβουλίου», πρόσθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: