www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών μέσω διαδικτύου


Αυξητική τάση εμφανίζει η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μέσω διαδικτύου, όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ρέντινγκ, έπειτα από σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Γ. Παπανικολάου.

Απευθυνόμενος στην Επιτροπή, ο κ. Παπανικολάου θέλησε να πληροφορηθεί την πορεία του σχεδίου δράσης της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά καθώς και τις δυνατότητες ευρωπαϊκής οικονομικής υποστήριξης των εκστρατειών στα κράτη-μέλη για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών μέσω διαδικτύου.

Όπως τόνισε η Ολλανδή Επίτροπος, η κατανόηση της λειτουργίας των αγορών διακίνησης παράνομων ναρκωτικών ουσιών και της κλίμακας διακίνησης μέσω του Διαδικτύου, αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη αποτελεσματικής δράσης.

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε, η Επιτροπή χρηματοδότησε μελέτη με τίτλο: «Περαιτέρω ανάλυση της αγοράς παράνομων ναρκωτικών της ΕΕ: ανταπόκριση σε μελλοντικές προκλήσεις», σύμφωνα
με το πρόγραμμα «Πρόληψη και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος» (ISEC).

Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2012 και εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη βαθύτερη κατανόηση της λειτουργίας των αγορών ναρκωτικών ουσιών, η οποία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη κατάλληλων πολιτικών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διακίνησής τους.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση εκστρατειών και άλλων μέτρων για την καταπολέμηση της διακίνησης, η κ. Ρέντινγκ σημείωσε πως τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα ISEC και το πρόγραμμα «Πρόληψη των ναρκωτικών και σχετική ενημέρωση» (DPIP), ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως συμπλήρωμα στις δράσεις των κρατών μελών, για τη στήριξη δηλαδή έργων, τα οποία στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την πρόληψη.

Σε σχετική του δήλωση, ο ευρωβουλευτής επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, επαρκή μέσα για τον περιορισμό της διάδοσης των ναρκωτικών ουσιών μέσω διαδικτύου.

Τόνισε ωστόσο ότι η καταπολέμηση των ναρκωτικών εμπίπτει καταρχήν στις αρμοδιότητες των κρατών-μελών τα οποία και είναι υπεύθυνα να αξιοποιήσουν τα ευρωπαϊκά εργαλεία που τους παρέχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: