www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

IIF: Αισιόδοξη η εκτίμηση για συμφωνία στα τέλη Νοεμβρίου


Αισιόδοξη χαρακτηρίζει ο Τσαρλς Νταλάρα την εκτίμηση για συμφωνία επί του ελληνικού χρέους μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και εκτιμά ότι ίσως χρειαστούν περισσότερες από δύο εβδομάδες για την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ομολογιούχων.

«Τέλη Νοεμβρίου είναι αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα. Θέλουμε να κινηθούμε όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα», είπε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) σε ευρωπαϊκό τραπεζικό συνέδριο.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στο Reuters την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση θα υποβάλει την τελική της πρόταση για την ανταλλαγή των ομολόγων της, στο πλαίσιο του νέου PSI, έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», από την πρώτη επίσημη διαπραγμάτευση στη Φρανκφούρτη, χθες, προέκυψε ότι οι ιδιώτες επιμένουν σε όρους που αφορούν στα επιτόκια των νέων ομολόγων, εξανεμίζοντας το όφελος που προσδοκούσε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς
επίσης και στη διαδικασία, με στόχο να περιορίσουν τη ζημιά από το haircut.

Τραπεζικά στελέχη διευκρίνιζαν ότι η μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ δεν σημαίνει ισόποση επιβάρυνση των τραπεζών, αλλά η τελική επίπτωση στα χαρτοφυλάκιά τους θα είναι μικρότερη, υπολογιζόμενη σε 45-60 δισ. ευρώ και εκεί ακριβώς επικεντρώνονται οι διαπραγματεύσεις.

Εν τω μεταξύ, ο Τσαρλς Νταλάρα εκτίμησε πως στο PSI+ θα συμμετάσχει ένα 70%-80% των κατόχων ελληνικών ομολόγων, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει η συμμετοχή να αυξηθεί. Πρόσθεσε ότι είναι «πρώιμο να κάνουμε λόγο για ελάφρυνση χρέους ύψους 100 δισ. ευρώ», λέγοντας ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία που μόλις ξεκίνησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: