www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ταχύτερα από το φως τα νετρίνο, επιβεβαιώνουν νέες μετρήσεις


Νέες μετρήσεις που έκαναν οι Ευρωπαίοι επιστήμονες του πειράματος OPERA, επιβεβαίωσαν το αρχικό ανατρεπτικό πόρισμά τους, που είχε ανακοινωθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, αναστατώνοντας τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Έτσι, επιμένουν ότι τελικά βρέθηκε στη Φύση κάτι που κινείται ταχύτερα από το φως και αυτό είναι το εξωτικό υποατομικό σωματίδιο νετρίνο, που φαίνεται να ταξιδεύει περίπου 60 νανοδευτερόλεπτα (δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου) πιο γρήγορα από τις ακτίνες του φωτός.

Σε ανακοίνωσή του το Ιταλικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής (INFN), έκανε γνωστό ότι και τα νέα πειράματα επιβεβαιώνουν τα προηγούμενα αποτελέσματα. Οι νέες μετρήσεις, που έγιναν με νέα μέθοδο, πιο θεωρείται πιο ακριβής από την προηγούμενη, κρίθηκαν αναγκαίες για να εξαλειφθεί η πιθανότητα του στατιστικού λάθους.

Με τη νέα μέθοδο, οι φυσικοί κατέγραψαν τον χρόνο ταξιδιού όχι μίας ολόκληρης δέσμης αλλά επιμέρους σωματιδίων, που στέλνονταν από το CERN και ανιχνεύονταν στο υπόγειο ερευνητικό
κέντρο Γκραν Σάσο της Ιταλίας, σε μία απόσταση περίπου 732 χιλιομέτρων μέσω του εσωτερικού της Γης.

Από ό,τι φαίνεται όμως, και η νέα μέθοδος μέτρησης -που χρονομέτρησε 20 «αφίξεις» μεμονωμένων σωματιδίων- κατέληξε σε ανάλογο αποτέλεσμα, με περιθώριο σφάλματος της τάξης μόλις των 10 νανοδευτερολέπτων. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του INFN Φερνάντο Φερόνι, «η θετική έκβαση του (νέου) τεστ μάς δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το αποτέλεσμα, μολονότι η τελευταία λέξη μπορεί να ειπωθεί μόνο μετά από ανάλογες μετρήσεις που θα γίνουν σε άλλα μέρη του κόσμου».

Στη Γαλλία, ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) Ζακ Μαρτινό δήλωσε ότι «η έρευνα δεν έχει τελειώσει ακόμα». Μεταξύ άλλων, όπως είπε, εξετάζεται ο καλύτερος συγχρονισμός των ρολογιών στο CERN και το Γκραν Σάσο, όχι πλέον μέσω GPS, αλλά μέσω καλωδίου οπτικής ίνας.

Εκτός από τους Ευρωπαίους επιστήμονες που αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό (καθώς θέτει σε αμφιβολία την θεωρία της σχετικότητας, ένα από τα θεμέλια της σύγχρονης φυσικής), οι αμερικανοί συνάδελφοί τους εμφανίζονται ακόμα πιο σκεπτικιστές.

Το γνωστό εργαστήριο Fermilab ανακοίνωσε ότι το ευρωπαϊκό πείραμα δεν έχει δώσει οριστική απάντηση κατά πόσο το ταξίδι των νετρίνο χρονομετρήθηκε σωστά, καθώς το παραμικρό λάθος μπορεί να αλλοιώσει πλήρως το αποτέλεσμα.

Πολλοί επιστήμονες περιμένουν πλέον τις αντίστοιχες μετρήσεις της ταχύτητας των νετρίνο, τις οποίες ήδη κάνει το πείραμα MINOS του Fermilab. Παράλληλα, το ευρωπαϊκό πείραμα OPERA θα συνεχίσει και το 2012 την προσπάθειά του για όλο και πιο ακριβείς μετρήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: