www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Κατατίθεται σήμερα ο προϋπολογισμός


Κατατίθεται το μεσημέρι στη Βουλή το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012. Θα προηγηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στις 12:30 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα παρουσιάσει το σχέδιο του προϋπολογισμού σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει.

Όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», κεντρικός στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ή 1,4% του ΑΕΠ και η μείωση του ελλείμματος στο ποσό των 14,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά με ισχυρές αβεβαιότητες,
όπως είναι:

1. Οι αστοχίες του προϋπολογισμού του 2012, καθώς, με βάση τη συμφωνία με την τρόικα, όλες οι αποκλίσεις του 2011 θα διορθωθούν στον προϋπολογισμό του 2012, προφανώς με νέα μέτρα.
2. Το βάθος της ύφεσης. Διάχυτη είναι η ανησυχία στο ΥΠΟΙΚ, ότι η ύφεση, φέτος, θα υπερβεί το -5,5%, που είναι ο τελευταίος στόχος, ενώ ανάλογα θα επηρεαστεί και το 2012.
3. Η πορεία των φορολογικών εσόδων, που απειλείται από την ύφεση.
4. Το εύρος της μείωσης των τόκων από το PSI+, καθώς δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι οι όροι του haircut του χρέους.
5. Η οικονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές.
6. Οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων για επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω της μείωσης της απασχόλησης, οι οποίες όμως θα μεγιστοποιηθούν από το haircut των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.

Αφιξη της τρόικας


Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα έρχονται σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν ΔΝΤ , Ματίας Μορς Κομισιόν και Κλάους Μαζούχ (EKT) προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Παραμένει πάντως το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τις γραπτές δεσμεύσεις που ζητεί η Ευρωζώνη από τον πρωθυπουργό και τους προέδρους των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση.

Χθες, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε διαβεβαιώσεις από τη νέα τρικομματική κυβέρνηση ότι είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή των οικονομικών στόχων του νέου δανειοδοτικού προγράμματος προς την Ελλάδα προκειμένου να αποδεσμεύσει την έκτη δόση.

Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση και μόλις υπάρξουν διαβεβαιώσεις για ευρεία πολιτική στήριξη σε μέτρα βάσει του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος της χώρας, μπορούμε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης» δήλωσε εκπρόσωπος του Ταμείου, χωρίς να κάνει αναφορά σε γραπτές δεσμεύσεις.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των υπογραφών και των γραπτών εγγυήσεων, σημείωσε πως το ΔΝΤ υποστηρίζει την ευρωπαϊκή θέση να υπάρξουν «εγγυήσεις» για την «ευρεία πολιτική στήριξη» στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι «δεν θα περιγράψουμε ακριβώς ποια μορφή θα έχουν αυτές».

Γενικότερα, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «βήμα προς την επίτευξη μεγαλύτερης πολιτικής βεβαιότητας και σταθερότητας».

Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ο Λ. Παπαδήμος


Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί επίσης στις συναντήσεις που θα έχει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Την Τρίτη, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: