www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Economist: Ποιος μαχαίρωσε την Ευρωζώνη;


Ως φονιά του ευρώ παρουσιάζει ο Economistτην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε εκτενές άρθρο του για την κρίση στην Ευρωζώνη.

«Είναι επικίνδυνο να κυκλοφορείς μόνος μέσα στη νύχτα σε μία κακόφημη γειτονιά. Είναι επικίνδυνο να έχεις υψηλά χρέη σε ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών, όπως είναι η Ευρωζώνη. Όμως, επειδή το θύμα ζούσε επικίνδυνα, δεν δικαιολογείται ο δράστης, δηλαδή η ΕΚΤ, να το ..μαχαιρώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Economist.

Το βρετανικό περιοδικό εντοπίζει τις αιτίες της σημερινής κρίσης χρέους του ευρώ στο ό, τι τα υπερχρεωμένα κράτη, δεν έχουν πλεονάσματα και δεν μπορούν να ασκήσουν νομισματική πολιτική
σε εθνικό επίπεδο.

Υποστηρίζει ωστόσο ότι υπάρχει και μία άλλη εκδοχή και χαρακτηρίζει εγκληματικές τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η ΕΚΤ αύξησε δύο φορές φέτος τα επιτόκια της, κινήσεις που είχαν δραματικές συνέπειες στις αγορές: σε μία εύθραυστη οικονομία, με υψηλή ανεργία, και εν μέσω οικονομικής κρίσης, η ΕΚΤ ασχολήθηκε με τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Αυτό είχε ως συνέπεια οι αγορές να πειστούν ότι η Ευρωζώνη, πλέον, δεν επεκτείνεται, αλλά συρρικνώνεται», τονίζει το βρετανικό περιοδικό.

Συμπληρώνει μάλιστα ότι εξαιτίας αυτών των επιλογών περάσαμε στην ύφεση. «Ανησυχώντας μήπως βρεθεί στη σκηνή του εγκλήματος (θάνατος του ευρώ) με το φονικό όπλο στο χέρι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπό το νέο πρόεδρο, Μάριο Ντράγκι, μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο, ακόμα και τα τωρινά επίπεδα είναι ιδιαιτέρως υψηλά για την κατάσταση της Ευρωζώνης», υπογραμμίζει ο συντάκτης του Economist.

Δεν υπάρχουν σχόλια: