www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Απάντηση ΕΥΠ για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών


Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ΕΥΠ λειτουργεί με απόλυτο σεβασμό στους νόμους του κράτους, διαβεβαιώνεται σε σχετική ανακοίνωσή που εξέδωσε η Υπηρεσία με αφορμή δημοσιεύματα για το περιεχόμενο της ενημέρωσης του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η ΕΥΠ προασπίζεται την εθνική ασφάλεια και ενημερώνει σχετικά την πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες Αρχές, ενώ ειδικά για την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, σημειώνεται ότι η Υπηρεσία υπόκειται σε εισαγγελικό έλεγχο.

Αφού επισημαίνει ότι η ΑΔΑΕ είναι αρμόδια, σύμφωνα με το νόμο 3115/2003, για τον τακτικό και έκτακτο έλεγχο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών όσον αφορά τη νόμιμη άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, η ΕΥΠ υποστηρίζει ότι η Αρχή δεν της έχει κάνει κανέναν έλεγχο από την ανάληψη καθηκόντων της παρούσης διοίκησης στις 14.10.2009. Η τελευταία φορά που η ΑΔΑΕ άσκησε τη σχετική της αρμοδιότητα στην ΕΥΠ, σημειώνει, ήταν στις 7.1.2009, όπως είπε στην Επιτροπή της Βουλής ο κ. Λαμπρινόπουλος και ακολούθως ζητεί από την ΑΔΑΕ να διενεργήσει το σχετικό έλεγχο ταχύτερο
δυνατό, «ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους Έλληνες πολίτες για τη λειτουργία της Υπηρεσίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους». Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι «θα παρασχεθεί κάθε τεχνική ή άλλη βοήθεια στον έλεγχο τακτικό ή έκτακτο, ώστε να διεκπεραιωθεί με επιτυχία το έργο των ελεγκτών».

Κάνοντας αναφορά στις σημαντικές της επιτυχίες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος (λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, αρχαιοκαπηλία, παραδικαστικό κύκλωμα, παράνομο στοίχημα ποδοσφαίρου, κ.λπ.), η ΕΥΠ δηλώνει ότι ο αριθμός των άρσεων του απορρήτου υπαγορεύεται από την ανάγκη προάσπισης των εθνικών θεμάτων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζει ότι η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πραγματοποιείται μόνο εφόσον ακολουθείται η από το νόμο προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή μόνον κατόπιν εκδόσεως σχετικής διατάξεως περί άρσεως του απορρήτου από τον αποσπασμένο στην ΕΥΠ Εισαγγελέα, που ελέγχει την νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων της ( Ν. 3649 άρθρο 5 παραγρ. 3 ). Ακολούθως, προσθέτει, η σχετική διάταξη εγκρίνεται από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στη συνέχεια αποστέλλεται για εκτέλεση στις αρμόδιες τηλεφωνικές εταιρείες, στο αρχείο των συστημάτων των οποίων τηρούνται οι σχετικοί τηλεφωνικοί αριθμοί. Επισημαίνεται ακόμη ότι κάθε σχετική διάταξη περί άρσεως του απορρήτου κοινοποιείται και στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, στο αρχείο της οποίας όπως και της Εισαγγελίας παραμένουν επίσης οι σχετικοί τηλεφωνικοί αριθμοί.

Καταλήγοντας, η ΕΥΠ ξεκαθαρίζει ότι υπόκειται σε εισαγγελικό έλεγχο και όσον αφορά την ταυτοποίηση των αριθμών, των οποίων αίρεται το απόρρητο, με τα πρόσωπα στα οποία ανήκουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: