www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Κάντε παιδιά με διαφορά δύο ετών για να είναι έξυπνα

Μία ενδιαφέρουσα θεωρία ανέπτυξε ομάδα Αμερικανών ειδικών για τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών. Υποστηρίζουν ότι οι γονείς που έχουν κάνει ένα παιδί θα πρέπει να περιμένουν δύο έτη πριν κάνουν δεύτερο γιατί αυτή η ηλικιακή διαφορά θα επιτρέψει στο πρώτο παιδί να αναπτυχθεί σωστά νοητικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν η διαφορά ηλικίας είναι μικρότερη από δύο έτη το μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί ενδέχεται να αντιμετωπίσει μαθησιακά προβλήματα.

Η «διαφορά» της... εξυπνάδας

Ειδικοί του Πανεπιστημίου Notre Dame στις ΗΠΑ μελέτησαν χιλιάδες παιδιά και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν δύο αδελφάκια έχουν διαφορά ηλικίας μικρότερη των δύο ετών το μεγαλύτερο εξ αυτών έχει αυξημένες πιθανότητες να είναι περιορισμένες οι ικανότητες του σε διαφόρους τομείς όπως η ανάγνωση και τα μαθηματικά.

Το φαινόμενο είναι πιο ισχυρό ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί αλλά εμφανίζεται και σε οικογένειες με περισσότερα από δύο παιδιά. Μάλιστα οι ερευνητές για να στηρίξουν ακόμη
περισσότερο την θεωρία τους αναφέρουν και χαρακτηριστικά παραδείγματα ευφυϊών ατόμων που είχαν ακριβώς δύο χρόνια διαφορά από τα αδέλφια τους. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο πολυβραβευμένος Βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Ατένμπορο είχαν διαφορά δύο ετών από τα αδέλφια τους.

«Το διάστημα των δύο ετών είναι σημαντικό επειδή τα πρώτα έτη ζωής είναι τα πιο σημαντικά στην νοητική ανάπτυξη του παιδιού. Αν τα παιδιά έχουν διαφορά ηλικίας κάτω των δύο ετών οι γονείς υποχρεωτικά θα μοιράζουν τον χρόνο τους, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μεγαλύτερο παιδί. Η διαφορά των δύο ετών είναι όμως αρκετή ώστε οι γονείς να δώσουν την απαραίτητη προσοχή στο πρώτο παιδί ώστε να αναπτύξει πλήρως τις νοητικές του ικανότητες. Επιπλέον αν η διαφορά δύο αδελφών είναι δύο έτη ο χρόνος των γονέων θα μοιράζεται καλύτερα και αργότερα όταν το μεγαλύτερο παιδί θα πάει σχολείο και έτσι οι γονείς θα έχουν αρκετό χρόνο για να ασχοληθούν με το μικρότερο» αναφέρει η οικονομολόγος Κάσει Μπάκλς, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Human Resources.

Δεν υπάρχουν σχόλια: