www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Φυτικές ίνες «ασπίδα» για τον καρκίνο του εντέρου

Η κατανάλωση πολλών φυτικών ινών που περιέχονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Αυτό έδειξε μεγάλη μετα-ανάλυση 25 προηγούμενων μελετών που περιελάμβαναν περί τα δύο εκατομμύρια άτομα και η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal».

Μείωση του κινδύνου καρκίνου


Ερευνητές από τη Βρετανία και την Ολλανδία ανακάλυψαν ότι για κάθε αύξηση στην ημερήσια κατανάλωση φυτικών ινών κατά 10 γραμμάρια εμφανιζόταν μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου κατά 10%.

Παρουσιάστηκε επίσης μείωση κατά 20% στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου όταν
γινόταν κατανάλωση τριών μερίδων (90 γραμμαρίων) δημητριακών ολικής αλέσεως ημερησίως.

Στα δημητριακά ολικής αλέσεως περιλαμβάνονται τροφές όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι και η βρώμη.

Η κατανάλωση φυτικών ινών έχει φανεί στο παρελθόν ότι προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, ωστόσο μέχρι σήμερα τα στοιχεία που αφορύν τη σύνδεσή τους με την προστασία από τον καρκίνο του εντέρου ήταν αντικρουόμενα.

Δεν αποτελούν «ασπίδα» φρούτα και λαχανικά


Τώρα η ανασκόπηση όλων των προηγούμενων μελετών του πεδίου έδειξε την ευεργετική δράση των φυτικών ινών που προέρχονται από δημητριακά για το έντερο. Την ίδια στιγμή όμως δεν προέκυψε αντίστοιχη προστασία σε ό,τι αφορούσε τις ίνες που περιέχονται στα φρούτα, στα λαχανικά και στα όσπρια όπως τα φασόλια και οι φακές.

«Οσο περισσότερες φυτικές ίνες λαμβάνει κάποιος μέσω της κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως τόσο περισσότερα οφέλη έχει. Ακόμη και η λήψη μέτριων ποσοτήτων έχει κάποια επίδραση» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ντάγκφιν Αουνε, επικεφαλής της μελέτης και ερευνητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Imperial College του Λονδίνου. Προσέθεσε πως σε ό,τι αφορά τις φυτικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών αυτές δεν φάνηκε να προστατεύουν από τον καρκίνο του εντέρου. «Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι και τα φρούτα και τα λαχανικά προστατεύουν το έντερο. Ωστόσο τα νέα στοιχεία μας μαρτυρούν ότι προφανώς άλλα στοιχεία και όχι οι φυτικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών προσφέρουν αυτήν την προστασία».

Σύμφωνα μάλιστα με τον δρα Αουνε τα οφέλη για την υγεία από την αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών στη διατροφή δεν περιορίζονται στον καρκίνο του εντέρου. «Οι ίνες των δημητριακών ολικής αλέσεως φαίνεται επίσης ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και πιθανότατα τον συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας από διαφορετικά αίτια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: