www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Επιδοτήσεις σε μαθητές για απόκτηση tablet


Την επιδότηση απόκτησης tablet ηλεκτρονικού υπολογιστή στους μαθητές Λυκείου σχεδιάζει το πρωθυπουργικό γραφείο σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακής Σύγκλισης του υπουργείου Οικονομικών. Αν και οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ο πρώτος σχεδιασμός κάνει λόγο για δαπάνη ύψους 80 έως 90 εκατ. ευρώ που θα δοθούν με τη μορφή επιδότησης-κουπονιού, μέχρι του ύψους των 300 ευρώ, σε κάθε μαθητή της Α΄ Λυκείου ο οποίος θ’ αγοράσει το tablet Η/Υ της αρεσκείας του π.χ. iPad κ.λπ. Συνολικά, αν το σχέδιο προχωρήσει θ’ αφορά την επιδότηση αγοράς 300.000 tablet H/Y για φέτος και άλλων τόσων την επόμενη χρονιά.

Η δράση ακολουθεί αυτή του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος πρόσφατα ανήγγειλε τη διάθεση με ελκυστικούς όρους 15 εκατ. συσκευών iPad στους μαθητές της Τουρκίας. Ωστόσο, στην ελληνική πραγματικότητα το έργο δεν θεωρείται τόσο εύκολο από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη χρηματοδότηση της δράσης από Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή
Σύγκλιση», αλλά τίθενται σοβαρά ερωτήματα για την επιλεξιμότητα της δαπάνης.

Αντιδράσεις

Επιπλέον υφίστανται πολιτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Αλλοι παράγοντες εικάζουν ότι η υπουργός Παιδείας αντιδρά, καθώς η δράση αυτή δεν συνιστά δική της πρωτοβουλία, αλλά του Μεγάρου Μαξίμου.

Πέραν όμως των πολιτικών αντιδράσεων, υπάρχει και το πρόβλημα της επιλεξιμότητας της δαπάνης.
Υπενθυμίζεται ότι για τη δράση του μαθητικού υπολογιστή, που εντάχθηκε το 2009 στο ΕΣΠΑ, η Κοινότητα δεν έχει αποφανθεί οριστικά για την επιλεξιμότητα της δαπάνης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατείνεται ότι εφόσον ο μαθητικός Η/Υ δεν έχει ενταχθεί σε μια μαθησιακή διαδικασία, συνιστά απευθείας επιδότηση απόκτησης καταναλωτικών αγαθών με κοινοτικά χρήματα. Και για τον λόγο αυτό, αυτό δεν αποκλείεται να ζητήσει πίσω την κοινοτική συμμετοχή, ύψους 50 εκατ. ευρώ, σε μια εποχή μάλλον δύσκολη για τα δημοσιονομικά του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: