www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Τα στελέχη της τρόικας εγκαθίστανται μόνιμα στην Αθήνα


Τη μόνιμη εγκατάσταση της τρόικας στην Αθήνα αναμένεται να αποφασίσει η σύνοδος κορυφής την Κυριακή ή την Τετάρτη, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει πλέον ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί ούτε να επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα είναι έτοιμη να εγκατασταθεί στην Αθήνα για τον σκοπό αυτόν και περιμένει την εντολή από την Ευρωζώνη και την τυπική πρόσκληση από την πλευρά της Ελλάδας. Το σχέδιο προβλέπει τη μόνιμη εγκατάσταση στελεχών της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Θα έχουν ρόλο συμβούλου του υπουργού και θα αναφέρονται στο γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς και στην τρόικα. Πάντως, υπήρχαν και προτάσεις για τη δημιουργία ενός κεντρικού διευθυντηρίου από πλευράς τρόικας που θα εποπτεύει την ελληνική οικονομία, αλλά φαίνεται πως έχουν μείνει στο «συρτάρι», αφού κάτι τέτοιο θα ανήγειρε έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

Επί της ουσίας, η νέα και μόνιμη αποστολή θα «συμπληρώσει» με ακόμα περισσότερα στελέχη τα τεχνικά κλιμάκια που ήδη βρίσκονται στην πρωτεύουσα και δουλεύουν σε διάφορα υπουργεία και
υπηρεσίες (στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στον φορολογικό μηχανισμό κ.λπ.).

Το πλέον πιθανό είναι τα νέα κλιμάκια να βρεθούν κάτω από τον έλεγχο της ομάδας δράσης (task force) της Κομισιόν, που έχει ήδη πιάσει δουλειά και τελεί υπό την καθοδήγηση του κ. Χ. Ράιχενμπαχ, ενώ και ο ρόλος του ίδιου του κ. Ράιχενμπαχ αναμένεται να αναβαθμιστεί.

Πέρα από την καθαρή αποτυχία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, το σχέδιο στενότερης επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας έχει διατυπωθεί με ξεκάθαρο τρόπο ακόμα και από την ίδια τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, προ μηνός και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είχε αναφερθεί στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν καλύτερο να βρίσκεται μόνιμα η τρόικα στην Αθήνα για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις με το πότε έρχεται και πότε αποχωρεί κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενεργεί. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται όταν θα δρομολογηθούν και οι τελικές αποφάσεις για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Στην πράξη, τα στελέχη της τρόικας που θα έρθουν στην Αθήνα θα πρέπει να έχουν γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και θα αναλάβουν ενεργό ρόλο τόσο στον τομέα της δημοσιονομικής διαχείρισης όσο και στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι, με έμφαση σε πρώτη φάση τη δημόσια διοίκηση.

Τα δεδομένα, όμως, δεν είναι υπέρ της ελληνικής πλευράς. Στο προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για την αξιολόγηση της Ελλάδας το τελευταίο τρίμηνο υπάρχουν 28 «κίτρινες κάρτες» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι σημαντικότερες αφορούν το ότι τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δεν εφαρμόστηκαν πλήρως, με αποτέλεσμα να υποαποδίδουν και να οδηγηθεί η κυβέρνηση στη λήψη των νέων μέτρων, χωρίς ωστόσο και αυτά να εξασφαλίζουν τη μείωση του φετινού ελλείμματος εντός των στόχων. Επίσης, εκτός στόχου βρέθηκαν μεταξύ άλλων:

- οι αποκρατικοποιήσεις (ο νέος ετήσιος στόχος ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ αντί 5 δισ. ευρώ),

- ο προγραμματισμός για το κλείσιμο ή τη συγχώνευση ή τη συρρίκνωση των δημόσιων φορέων,

- η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: