www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Φορολόγηση στους τόκους των καταθέσεων


Την επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης και στους φορολογουμένους με εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ μελετά το οικονομικό επιτελείο, ενώ την ίδια στιγμή εκπονείται σχέδιο για τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα των τόκων των καταθέσεων.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που καταρτίζεται από την κυβέρνηση αναμένεται να προστεθούν τα δύο παραπάνω μέτρα, ενώ θα προβλέπει την αυτοτελή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων με συντελεστή 20%. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις. Επίσης εξετάζεται η αύξηση της προκαταβολής φόρου, ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» για όλους τους φορολογουμένους, η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων καθώς και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Αν και αρχικά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ήταν να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο, όπως φαίνεται (σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας) θα υπάρξει
μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή του.

Ειδικότερα, εξετάζονται τα παρακάτω μέτρα προκειμένου να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο:

1. Η εισφορά αλληλεγγύης πιθανόν να εφαρμοσθεί και στους φορολογουμένους με εισοδήματα μικρότερα των 12.000 ευρώ. Υπάρχουν εισηγήσεις για επέκταση της εισφοράς σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 8.000 ευρώ. Με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο την εισφορά αλληλεγγύης καταβάλλουν όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να εντάξει περισσότερους στην εισφορά. Σε αυτή την περίπτωση, όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 8.000 ευρώ θα πληρώσουν κατ’ ελάχιστο, το 2012, 160 ευρώ (τόσο για την εισφορά του 2011 όσο και για του 2012).

2. Τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών εξετάζει το οικονομικό επιτελείο στοχεύοντας στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Η πρόταση που μελετά η κυβέρνηση προβλέπει τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Εφόσον το μέτρο αυτό υλοποιηθεί, αρκετοί φορολογούμενοι θα φορολογηθούν για τους τόκους ακόμα και με συντελεστή 45%. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να παρακρατούν το 10% των τόκων από καταθέσεις αποδίδοντας τα σχετικά ποσά στο Δημόσιο. Ωστόσο, δεν θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, δεδομένου ότι οι υπόχρεοι θα συμπεριλαμβάνουν τα εισοδήματα από τόκους στη φορολογική τους δήλωση και θα φορολογούνται με τους οικείους συντελεστές. Κατά την εκκαθάριση της δήλωσης θα λαμβάνεται βέβαια υπόψη και το ποσό που έχει παρακρατηθεί από τις τράπεζες. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να φορολογήσει τους τόκους με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, θα υπάρξουν μεγάλες επιβαρύνσεις. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με τόκους από καταθέσεις ύψους 100.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στο Δημόσιο φόρο ύψους 10.000 ευρώ. Με την υπαγωγή του τόκων στην κλίμακα, ο φόρος θα εκτοξεύεται στα 32.400 ευρώ. Υπάρχει και δεύτερη πρόταση που προβλέπει την αύξηση του φόρου στους τόκων των καταθέσεων στο 20% από 10% που είναι σήμερα. Επίσης, εξετάζεται η αύξηση της εισφοράς του νόμου 128 που επιβαρύνει τα επιτόκια των δανείων και αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο. Η εισφορά επιβαρύνει επί της ουσίας το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων, σήμερα ανέρχεται σε 0,60% και προστίθεται στο επιτόκιο των δανείων προς επιχειρήσεις και ιδιώτες.

3. Σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την αυτοτελή φορολόγηση των καθαρών τους εισοδημάτων. Δηλαδή από το 2012 τα καθαρά εισοδήματα των φυσικών προσώπων που ασκούν ατομικά εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση, με συντελεστή φόρου 20%, τον ίδιο με αυτόν που θα ισχύει για τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή για τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, τις ομόρρυθμες και τις ετερόρρυθμες εταιρείες. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται και εξίσωση της φορολογίας όλων των επιχειρήσεων. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να διευρύνει τη φορολογική βάση «πιάνοντας» και τις μικρές επιχειρήσεις που σήμερα δηλώνουν εισοδήματα που μετά βίας ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ.

4. Αλλαγές σχεδιάζονται και για τους αγρότες. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταργείται το ειδικό καθεστώς που ισχύει σήμερα για τους αγρότες. Πλέον θα αντιμετωπίζονται ως επιτηδευματίες και θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν βιβλία και στοιχεία, και κατ’ επέκταση να εκδίδουν αποδείξεις.

5. Εξετάζεται η απόδοση των έμμεσων φόρων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να γίνεται σε μηνιαία βάση αντί του τριμήνου που ισχύει σήμερα για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Επίσης, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι η απόδοση του ΦΠΑ, στις περιπτώσεις έκδοσης τιμολογίου επί πιστώσει, να καταβάλλεται άμεσα. Η ίδια πρακτική θα ισχύει και για το ελληνικό Δημόσιο στις συναλλαγές του με επιχειρήσεις- προμηθευτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: