www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Αντιδράσεις για μισθολόγιο-εφεδρεία


Εντονες αντιδράσεις προκαλεί το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά την Πέμπτη στη Βουλή για το μισθολόγιο- βαθμολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία και την αναδιάρθωση του Δημοσίου.

Ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος έκανε λόγο για τραγικό απολογισμό των δύο χρόνων της κυβέρνησης που κλείνει με την εργασιακή εφεδρεία μεγάλου αριθμού εργαζομένων.

«Για άλλη μια φορά έχουμε μέτρα, όχι μόνο αντικοινωνικά αλλά και αναποτελεσματικά ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος, τονίζοντας πως μετά από δύο χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση μας βάζει με την πολιτική της πιο βαθιά στην κρίση και η ελπίδα από αυτή απομακρύνεται. «Η μνημονιακή κυβέρνηση έχει προ πολλού καταστεί μνημειώδης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, σημείωσε ότι για όλα τα θέματα που αφορούν την εφεδρεία, το φορολογικό, το μισθολόγιο και τις αποζημιώσεις, η ΝΔ θα
τοποθετηθεί ξεκάθαρα όταν αυτά έρθουν στη Βουλή.

Τη θέση ότι το πολυνομοσχέδιο συνιστά «τη συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης στα εισοδήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μικροεπαγγελματιών, διαλύοντας κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σταθερής και μόνιμης εργασίας, αξιοπρεπών μισθών και συντάξεων» διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων και τη γενίκευση των επιχειρησιακών συμβάσεων, το κόμμα αναφέρει ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει πάση θυσία το έργο της βίαιης μετατροπής της αγοράς εργασίας σε μια ζούγκλα όπου εξατομικευμένα και χωρίς την προστασία από συλλογικές συμβάσεις ο κάθε εργαζόμενος θα διαπραγματεύεται με την εργοδοσία, για μισθούς πείνας, ύστερα από μακρές περιόδους ανεργίας».

Σε σχετική ανακοίνωση υποστηρίζεται ακόμη ότι ο εξορθολογισμός του δημοσίου «ισοδυναμεί με μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων και την πλήρη παράδοση των δημόσιων αγαθών στα ιδιωτικά συμφέροντα».

«Εάν αυτή ήταν η σωστή και απαραίτητη συνταγή για να πάει μπροστά το κράτος, γιατί δεν την εφάρμοζαν από το 1981 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ; Κάτι δεν πάει καλά», παρατήρησε εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Κωστής Αϊβαλιώτης, σχολιάζοντας το «ψαλίδι» σε μισθούς, επιδόματα και κλαδικές συμβάσεις.

«Τερατούργημα» που χτυπά το σύνολο της μισθωτής εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο η ΑΔΕΔΥ.

«Οι "πύλες της Κόλασης" άνοιξαν για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του Δημοσίου, οι οποίοι αφού κατασυκοφαντήθηκαν και στοχοποιήθηκαν ως οι κύριοι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά αυτού του τόπου, οδηγούνται σήμερα στη λαιμητόμο», αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ το νομοθέτημα οδηγεί τους δημοσίους υπαλλήλους οικονομικό αφανισμό μέσω του μισθολογίου-βαθμολογίου, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο στην ανεργία μέσω της εφεδρείας και της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, ενώ παράλληλα διαλύει το σύστημα Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, προετοιμάζοντας το έδαφος για κατάργηση ακόμα και του κατώτατου μισθού.

«Τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων καρατομούνται, οι Δημόσιες Υπηρεσίες διαλύονται, το Κοινωνικό Κράτος απειλείται με δραματική συρρίκνωση και η χώρα μετατρέπεται σε τριτοκοσμική», προσθέτει και τονίζει ότι η ανατροπή της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής είναι πλέον μονόδρομος.

Καλεί μάλιστα τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, σε αγώνα διαρκείας, με απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, συλλαλητήρια και καταλήψεις.

Στην κατεύθυνση αυτή σημειώνει ότι η Τρίτη 11/10/2011 και η Πέμπτη 13/10/2011, ημέρες κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΟΕΔΗΝ, «θα αποτελέσουν ξεχωριστούς σταθμούς για τη δράση των εργαζομένων στο Δημόσιο, στη διαδρομή για τη γενική απεργία της 19ης Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι με χθεσινή του παρέμβαση με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά μετά την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, διατύπωσε έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης.

«Όχι μόνο 'το βαρέλι δεν έχει πάτο', αλλά και η κυβερνητική υποχωρητικότητα δεν έχει τελειωμό», σχολίασε ο κ. Παναγόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παραχωρεί ολοσχερώς όλα όσα ζήτησε η τρόικα για τις Συλλογικές Συμβάσεις, καταργώντας το εργατικό δίκαιο και το συνταγματικό πλαίσιο που το περιβάλλει.

Απηύθυνε τέλος ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να μην νομοθετήσει «αυτά που η τρόικα επιτάσσει», προειδοποιώντας ότι με αυτόν τον τρόπο «ανοίγει την πόρτα ή μάλλον γκρεμίζει τους τοίχους για αμοιβές και εργασιακές σχέσεις τύπου Κίνας, Ινδίας και χωρών του Τρίτου Κόσμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: