www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Υπ. Παιδείας: Κατάθεση τροπολογιών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση


Tροπολογίες στον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας, στο σχέδιο νόμου για την «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Η σημαντικότερη διάταξη, που προκαλεί αντιδράσεις σε πρυτάνεις, είναι αυτή που ορίζει ότι παρέχεται η εξουσιοδότηση στην υπουργό Παιδείας έως ότου εκδοθεί ο Οργανισμός κάθε Ιδρύματος, «να ρυθμίσει τη διαδικασία ορισμού και ανάδειξης εκπροσώπων των καθηγητών, των φοιτητών και κάθε είδους προσωπικού στα συλλογικά όργανα των ιδρυμάτων, καθώς και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη των οργάνων αυτών, για την πρώτη εφαρμογή του ν.4009/2011 και έως την έκδοση των Οργανισμών και των Εσωτερικών Κανονισμών των ΑΕΙ».

Με τον τρόπο αυτό, κάποιοι πρυτάνεις θεωρούν ότι το υπουργείο παρεμβαίνει στην εσωτερική
δομή των Ιδρυμάτων, κάτι που τους βρίσκει αντίθετους.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ρυθμίζει και άλλα θέματα των Ιδρυμάτων, όπως είναι η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των καθηγητών-εσωτερικών μελών του Συμβουλίου κάθε ΑΕΙ με αριθμό των υποψηφίων που απαιτείται να είναι πάντα τουλάχιστον ίσος με τις εκλόγιμες θέσεις.

Στην αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με την τροπολογία, προβλέπεται ματαίωση των εκλογών και επαναπροκήρυξή τους μέσα σε επτά ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων.

Με την ίδια ρύθμιση και προκειμένου να διασφαλιστεί η συγκρότηση και λειτουργία των Συμβουλίων των ΑΕΙ, αίρεται κατ΄εξαίρεση ο περιορισμός των δύο εκπροσώπων ανά σχολή, στις περιπτώσεις που ο περιορισμός αυτός καθιστά αδύνατη την κάλυψη του συνόλου των εκλόγιμων θέσεων.

Στην τροπολογία αναφέρεται και το ζήτημα του συστήματος, με το οποίο θα γίνονται οι εκλογές, καθώς και άλλες λεπτομέρειες για την εκλογή των μελών του νέου Συμβουλίου Διοίκησης.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι έως την έκδοση των Π.Δ. για τη σύσταση των σχολών στα Πανεπιστήμια, κάθε τμήμα που δεν εντάσσεται σε σχολή, είναι δηλαδή ανεξάρτητο τμήμα και για την ακρίβεια νοείται ως μία σχολή. Η διάταξη αυτή, διευκρινίζεται στο κείμενο των τροπολογιών, προστίθεται προκειμένου να καταστεί δυνατή η διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων και στις περιπτώσεις ύπαρξης ανεξάρτητων τμημάτων, με την επέκταση σε αυτά του καθεστώτος που ισχύει για τις σχολές.


Παράλληλα, ως υποψήφια εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου μπορούν να είναι όλοι οι πλήρους απασχόλησης καθηγητές πρώτης βαθμίδας και αναπληρωτές καθηγητές του ιδρύματος. Δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι καθηγητές, οι οποίοι αποχωρούν από την υπηρεσία πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας.

Επίσης, τα εσωτερικά μέλη εκλέγονται από το σύνολο των καθηγητών του οικείου ιδρύματος με ενιαίο ψηφοδέλτιο και με σημείωση από τους εκλογείς δίπλα από το όνομα των υποψηφίων της σειράς προτίμησης με διαδοχικούς ακέραιους αριθμούς (σύστημα ταξινομικής ψήφου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: