www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Δοκιμή ανθρώπινων βλαστοκυττάρων στην Ευρώπη

Αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας θα ξεκινήσει σύντομα την πρώτη κλινική δοκιμή στην Ευρώπη με ανθρώπινα βλαστοκύτταρα ελπίζοντας ότι θα βρεθεί θεραπεία για μια σοβαρή και ανίατη μέχρι τώρα πάθηση.

Η εταιρία Advanced Cell Technology (ACT) ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στο νοσοκομείο Moorfields Eye του Λονδίνου σε 12 ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Stargardt, μια σοβαρή οφθαλμοπάθεια, που αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες τύφλωσης νέων ανθρώπων.

«Είναι η πρώτη φορά που δίνεται άδεια για κλινικές δοκιμές με εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα εκτός Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Μπομπ Λάντσα, επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρίας.

Η άδεια δόθηκε από την Βρετανική Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας και την Επιτροπή του συμβουλίου για τη Γενετική Θεραπεία, διευκρινίζει η εταιρεία.

Οι αμερικανικές δοκιμές

Ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο του 2010 όταν η ACT άρχισε τις πρώτες δοκιμές με εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα για την θεραπεία αυτής της εκφυλιστικής νόσου.

Μέχρι τώρα μόνο δύο Αμερικανοί συμμετείχαν στις δοκιμές. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα
αποτελέσματα και προγραμματίζουμε νέες δοκιμές για άλλους δύο ασθενείς» τόνισε ο Λάντσα.

Οι έρευνες για θεραπείες που βασίζονται σε βλαστοκύτταρα είναι για πολλούς επιστήμονες η μεγαλύτερη ελπίδα εναντίον ασθενειών όπως ο διαβήτης, η νόσος Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, αλλά και η παράλυση εξαιτίας του τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης.

Η χρηματοδότηση των ερευνών αυτών, που είχαν απαγορευτεί για ηθικούς και θρησκευτικούς λόγους από τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Ο. Μπους, ξεκίνησε ξανά από τον Μάρτιο του 2009 μετά την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Επιτυχημένα πειράματα σε ζώα
Η νόσος Stargardt που αποτελεί τη νεανική μορφή της εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Προσβάλλει 80.000 ως 100.000 ανθρώπους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, γεγονός που την καθιστά ως μια από τις πλέον διαδεδομένες ασθένειες ανάμεσα στους νέους. Είναι κληρονομική, εμφανίζεται μετά το έκτο έτος της ηλικίας και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία.

Τα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια στα εργαστήρια της ACT δείχνουν βελτίωση της όρασης στο 100% των περιπτώσεων, χωρίς παρενέργειες.

Αν η θεραπεία έχει αποτελέσματα στους ανθρώπους, οι ειδικοί της ACT ελπίζουν να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους και σε άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις, από τις οποίες πάσχουν περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: