www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Συσκευή «διαβάζει» τις εικόνες του εγκεφάλου


Ένα πρόγραμμα λογισμικού, που μαντεύει με μεγάλη ακρίβεια τι βλέπει ο άνθρωπος και το προσομοιώνει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, δημιούργησαν ερευνητές, αναλύοντας τους τρόπους που το οπτικό κέντρο του εγκεφάλου αντιδρά σε αυτά που βλέπει σε μία οθόνη.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνικές λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου (fMRI), την ώρα που οι εθελοντές παρακολουθούσαν τρέιλερ από ταινίες του Χόλιγουντ, και έτσι κατάφεραν να αναδημιουργήσουν σε υπολογιστή νοητικές εικόνες παρόμοιες με αυτές που παίζονταν στο βιντεοκλίπ.

Το λογισμικό που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές αξιοποιεί μια ψηφιακή βιβλιοθήκη από βίντεο του YouTube και άλλα, τα οποία αναμιγνύει, προκειμένου να αναδημιουργήσει, όσο γίνεται πιο πιστά, την
ταινία που βλέπει ο θεατής.

Προκύπτει, έτσι, τελικά ένα θολό, αλλά συνεχόμενο βίντεο που αποτελεί την αναπαράσταση της πραγματικής ταινίας, όπως έχει καταγραφεί στο νου.

Αν και σε πρώτη φάση η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να επεξεργαστεί μόνο βιντεοκλίπ που οι άνθρωποι ήδη έχουν δει, στο μέλλον ίσως καταστεί δυνατό να βελτιωθεί το λογισμικό έτσι ώστε να μπορεί να αναπαράγει όνειρα και αναμνήσεις.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι θα χρειαστούν ακόμα δεκαετίες μέχρι ένα μηχάνημα να φτάσει στο σημείο να διαβάσει τις σκέψεις των ανθρώπων.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822(11)00937-7

Δεν υπάρχουν σχόλια: