www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Κίνα: βρήκαν το «μεγαλύτερο μύκητα» του κόσμου


Το μεγαλύτερο σώμα μύκητα που έχει καταγραφεί ποτέ, βρέθηκε να αναπτύσσεται πάνω σε δέντρο, στην Κίνα. Το σώμα –το ισοδύναμο δηλαδή του μανιταριού που παράγουν άλλα είδη μυκητών- φθάνει σε μήκος τα 10 μέτρα, η διάμετρός του αγγίζει τα 80 εκατοστά, ενώ ζυγίζει... μισό τόνο! Πιστεύεται πως άρχισε να αναπτύσσεται πριν από τουλάχιστον 20 χρόνια, ενώ καταρρίπτει με άνεση το ρεκόρ που έως σήμερα κατείχε μύκητας, ο οποίος βρίσκεται στα Κιου Γκάρντενς της Βρετανίας.

Το είδος, που βαπτίστηκε Fomitiporia ellipsodea, ανακάλυψε το 2008, στην επαρχία Φουτζιάν, ο καθηγητής Γιου-Τσενγκ Ντάι από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών του Σενιάνγκ. Όπως λέει όμως, τα πρώτα δείγματα που μελέτησε δεν ήταν τόσο μεγάλα. «Βρήκαμε το γιγαντιαίο μύκητα στην επαρχία Χαϊνάν, το 2010», σημειώνει ο Γιου-Τσενγκ προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη έγινε εντελώς τυχαία. «Εκπλαγήκαμε και αρχικά δεν τον αναγνωρίσαμε στο δάσος γιατί παραήταν μεγάλος.»

Ο μύκητας ανήκει στην κατηγορία των πολυετών. Το γεγονός ότι μπορεί να ζήσει τόσα χρόνια σε συνδυασμό με το ότι ο συγκεκριμένος βρισκόταν πάνω σε δένδρο και τρεφόταν με άφθονο ξύλο, ενδέχεται κατά τον καθηγητή να ήταν ο λόγος που του επέτρεψε να μεγαλώσει τόσο πολύ. «Ένα μικρό
κομμάτι αυτού του σώματος έχει το δικό μου μέγεθος», λέει χαρακτηριστικά ο Γιου-Τσενγκ.

Ο μύκητας-γίγαντας καταρρίπτει το ρεκόρ που από το 2003 κατείχε εκπρόσωπος του είδους Rigidoporus ulmarius. Το μήκος του ήταν περίπου 150 εκατοστά και η διάμετρός του 425 εκατοστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: