www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ανάλυση DNA σε λίγες ώρες!


Ταχύτερη και φθηνότερη ανάλυση DNA υπόσχεται μια νέα συσκευή που αναπτύσσεται στη Βρετανία.

Βασίζεται σε ένα «θαυματουργό» μικροτσίπ και αναμένεται σύντομα να είναι έτοιμη προς ευρεία χρήση, οδηγώντας σε καλύτερες εξατομικευμένες θεραπείες αλλά και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Τα γενετικά τεστ χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην ιατρική καθώς βοηθούν όχι μόνο στη διάγνωση διαφόρων παθήσεων αλλά και στην πιο «στοχευμένη» θεραπεία. Οι εξετάσεις του είδους είναι όμως σήμερα ακριβές και χρονοβόρες _ τα αποτελέσματά τους απαιτούν συνήθως διάστημα εβδομάδων.

Η νέα συσκευή θα δίνει αποτελέσματα μέσα σε μερικές μόνο ώρες _ συγκεκριμένα οι δημιουργοί της δηλώνουν ότι η ανάγνωση της αλληλλουχίας του DNA θα γίνεται σε δυο ώρες. Αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Life Technologies και βασίζεται σε ένα μικροτσίπ που αναπτύχθηκε από ερευνητές πανεπιστημίων και εργαστηρίων της Σκωτίας.

«Ενας από τους στόχους μας είναι να κάνουμε την ανάγνωση του DNA φθηνότερη από ό,τι είναι σήμερα» δήλωσε μιλώντας στο BBC ο Ντέιβιντ Κάμινγκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης ο οποίος συμμετείχε στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του μικροτσίπ. «Αν γίνει
φθηνότερη η χρήση της θα γίνει πιο ευρεία και ίσως θα τη βλέπουμε ακόμη και στη γενική ιατρική».

Ο κ. Κάμινγκ τόνισε ότι η επιτάχυνση της διαδικασίας της ανάλυσης του DNA θα βοηθήσει επίσης στο μέλλον στην καλύτερη αντιμετώπιση των λοιμωδών επιδημιών. Για του λόγου το αληθές έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη επιδημία του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι τεχνικές της σύγχρονης γενομικής για την ταυτοποίηση του μολυσματικού στελέχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: