www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Δεν μειώνεται το αφορολόγητο - Εκτακτη εισφορά στα εισοδήματα

Εκτακτη εισφορά σε εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ, με κλιμακωτό συντελεστή, που θα ισχύσει για τέσσερα χρόνια και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για τα εισοδήματα του 2010, περιλαμβάνεται στα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που παρουσιάζεται το μεσημέρι στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το πακέτο των μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν θα συνίσταται σε νέους φόρους, εξάλειψη των φοροαπαλλαγών, αλλά και σε εξίσωση μισθών και εργασιακού καθεστώτος δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο και δεν θα εφαρμοστεί
φέτος η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Η έκθεση της τρόικας και το ισοδύναμο των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου

Τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ που θα εμπεριέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και θα ανακοινωθούν σήμερα, Πέμπτη, από την κυβέρνηση περιγράφει η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν στην έκθεσή τους πως η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για πρόσθετους φόρους 2,45 δισ. ευρώ το 2011, για μειώσεις μισθών στο δημόσιο κατά 800 εκατ. ευρώ, για περικοπές επιδομάτων 833 εκατ. ευρώ, για μειώσεις 629 εκατ. ευρώ στις κοινωνικές μεταβιβάσεις, για εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από συγχωνεύσεις στο Δημόσιο, για περικοπές 700 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και για την πώληση του 34% του ΟΠΑΠ έως το τέλος του έτους.

Ουσιαστικά τα μέτρα που θα εμπεριέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα παρουσιασθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συνίστανται σε νέους φόρους, εξάλειψη των φοροαπαλλαγών, αλλά και σε εξίσωση μισθών και εργασιακού καθεστώτος δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στην κατεύθυνση αυτή θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης, αντί της μείωσης του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος και της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, για εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ.

Η εισφορά θα είναι πιθανότατα κλιμακωτή, από 1% έως 4% ανάλογα µε το ύψος του εισοδήματος, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί ακόμη τα κλιμάκια.

Η εισφορά δεν θα είναι έκτακτη, αλλά θα ισχύσει για τουλάχιστον 4 χρόνια, ενώ θα εφαρμοσθεί αναδρομικά από εφέτος για τα εισοδήματα του 2010.

Την ίδια στιγμή να καθιερώσει τεκμήρια επιτηδεύματος εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να συλλάβει τη μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή στα ελεύθερα επαγγέλματα. Το μέτρο αναμένεται να εισαχθεί µε το φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου, αλλά η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να έχει εφαρμογή από φέτος.

Τέλος, πιο ουσιαστικά και αυστηρά θα γίνουν και τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς τα σημερινά κριτήρια επιτρέπουν να δηλώνει κάποιος ελάχιστο εισόδημα, το οποίο επαρκεί οριακά για τη συντήρηση π.χ. ενός αυτοκινήτου ή για την πληρωμή διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: