www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Αποφασιστική διαγραφή χρεών προτείνουν οι FT


Η γνωστή οικονομική στήλη Lex των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επικρίνει τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ για την άρνησή του να συζητήσει έστω και την πιο ήπια αναδιάρθρωση για τα ελληνικά χρέη.

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, αν ο κ. Τρισέ φοβάται την οικονομική ζημιά για την ΕΚΤ, θα μπορούσε η ελληνική αναδιάρθρωση να συνοδεύεται από ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας. Αν η στάση του πηγάζει από την αρχή ότι οι επιπόλαιοι οφειλέτες πρέπει να πληρώνουν και από φόβους για εξάπλωση της κρίσης, κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να πει ότι και οι ανόητοι πιστωτές πρέπει να υποφέρουν, καθώς και ότι η Ελλάδα με τη «δημοσιονομικά αμφισβητήσιμη» κυβέρνηση και τον υποαναπτυγμένο κλάδο εξαγωγών διαφέρει από άλλες χώρες της περιφέρειας, πόσο μάλλον την Ισπανία.

Η στήλη καταλήγει προτείνοντας μία «αποφασιστική διαγραφή» των ελληνικών χρεών, η οποία θα λειτουργούσε ως «αντιπυρική ζώνη», εφόσον συνοδευόταν από ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και από σαφείς εξηγήσεις στην αγορά ότι η Ελλάδα είναι μία «ειδική περίπτωση». 

Αυτή η κίνηση, κατά το δημοσίευμα, θα είχε μικρότερες πιθανότητες να συνοδευθεί από εξάπλωση της κρίσης σε σύγκριση με μια σειρά πακέτων διάσωσης που θα αποτελούσαν προσωρινή λύση και θα ακολουθούνταν από μια αδέξια κρατική κατάρρευση. «Δεν είναι αργά να αποφασίσει η ΕΚΤ ότι πολεμάς τη φωτιά με φωτιά», καταλήγει το δημοσίευμα.

Σε άρθρο συντάκτη του Γκάρντιαν εξάλλου σημειώνεται ότι τα ιστορικά παραδείγματα αναδιαρθρώσεων εθνικών χρεών δείχνουν ότι οι συνέπειες είναι αισθητές μόνο για ένα ή δύο χρόνια μετά. Ο συντάκτης αναρωτιέται μήπως τελικά η αναδιάρθρωση δεν είναι πολιτική αυτοκτονία όπως ισχυρίζεται η πλειοψηφία των επισήμων, αλλά μία «έξυπνη κίνηση», που δεν γίνεται λόγω αντιδράσεων από γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. «Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της», σημειώνει το δημοσίευμα.

Ως προς τις εξαγγελίες ιδιωτικοποιήσεων, οι ΦΤ τις αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα, με αναλυτές να λένε ότι χρειάζεται συγκεκριμένο και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα. Σημειώνεται επίσης ότι τα χρήματα από τις πωλήσεις γης και κρατικών εταιρειών δεν θα μπουν άμεσα στα ταμεία της κυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: