www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Αστεροειδής θα περάσει το Νοέμβριο κοντά από τη Γη

Πολύ κοντά στη Γη – σε απόσταση 340 χιλιάδων χιλιομέτρων- θα πλησιάσει το Νοέμβριο ο αστεροειδής με την ονομασία YU55. Είναι η πρώτη φορά που ο αστεροειδής διαμέτρου 400 μέτρων και βάρους 55 εκατομμυρίων τόνων θα περάσει τόσο κοντά από τη Γη.

Οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια αλλά δεν προβαίνουν σε καμία εκτίμηση για το απώτερο μέλλον.

Στην περίπτωση πάντως που ο YU55 λοξοδρομήσει κάποια στιγμή και πέσει στον πλανήτη μας ο κρατήρας που θα δημιουργηθεί θα έχει βάθος 750 μέτρων και η πρόσκρουση θα έχει ισχύ ισοδύναμη με 65 χιλιάδες ατομικές βόμβες!

Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2005 από τα στελέχη του προγράμματος
παρατήρησης του διαστήματος «SpaceWatch Program» της NASA.

Τον Απρίλιο του 2010 ερευνητές στο Αστεροσκοπείο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο τον εντόπισαν και τον φωτογράφισαν όταν ο αστεροειδής βρισκόταν σε απόσταση περίπου 2.300.000 χιλιομέτρων από τη Γη.

Ο «YU55» είναι ένα από περίπου 900 διαστημικά αντικείμενα που θεωρούνται πιθανές απειλές για την Γη με τον αριθμό αυτών των αντικειμένων να αυξάνεται καθώς τα επίγεια και διαστημικά παρατηρητήρια εντοπίζουν συνεχώς και άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: