www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Η έντονη άσκηση και ο καφές προκαλούν εγκεφαλικό


Ο καφές, η έντονη άσκηση και το φύσημα της μύτης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και μάλιστα περισσότερο από όσο το ξάφνιασμα ή ο θυμός, σύμφωνα με ολλανδική έρευνα που αρίθμησε οκτώ διαφορετικούς παράγοντες που σχετίζονται με την εγκεφαλική αιμορραγία.

Σύμφωνα με την έρευνα, κατά την οποία μελετήθηκαν 250 ασθενείς, οι οκτώ αυτοί παράγοντες αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, που ασκεί δύναμη στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης ανακάλυψαν ότι ο καφές ευθύνεται για περισσότερες από μία στις 10 ρήξης των ανευρυσμάτων του εγκεφάλου.

Το ξάφνιασμα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 23 φορές αλλά είναι υπεύθυνο μόλις για το 2,7% των περιπτώσεων.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές εντόπισαν τους παρακάτω παράγοντες και τα ποσοστά, που ευθύνονται για ρήξη των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου:


Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, ένας στους 50 ανθρώπους έχει ανεύρυσμα εγκεφάλου αλλά μόνο λίγοι παθαίνουν ρήξη.

Ωστόσο, η μελέτη εξέτασε μόνο τους παράγοντες που προκαλούν ρήξη. Το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκηση είναι παράγοντες που προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η οργάνωση «The Stroke Association» της Βρετανίας επεσήμανε ότι "Η απότομη αύξηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο ρήξης ανευρύσματος.

Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί αν οι παράγοντες της έρευνας σχετίζονται σίγουρα με την εκδήλωση εγκεφαλικού, καθώς θα μπορούσαν απλά να αποδοθούν σε σύμπτωση” και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke.

Δεν υπάρχουν σχόλια: