www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική


Δεν έχουν περάσει παρά λίγα χρόνια από τον εντοπισμό ενός υβριδίου πολικής αρκούδας και αρκούδας γκρίζλι στην Αρκτική του Καναδά. Κατά τους επιστήμονες που είχαν κάνει την ανακοίνωση, επρόκειτο για μια ένδειξη ότι, με το λιώσιμο των πάγων, οι γκρίζλι βρήκαν... ευκαιρία να κινηθούν προς το Βορρά, απειλώντας την ήδη ευάλωτη πολική αρκούδα. Πέρυσι εντοπίστηκε δεύτερο τέτοιο υβρίδιο -πιθανότατα δεύτερης γενιάς- κάνοντας πολλούς να μιλούν πλέον για μια μάχη των γιγαντιαίων λευκών αρκούδων να επιβιώσουν.

Τώρα, φαίνεται πως ένα ακόμη είδος απειλείται από συγγενή εισβολέα: Ρώσοι και Νορβηγοί ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά μια κόκκινη αλεπού στην Αρκτική της Ρωσίας. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Polar Biology, το ζώο εισέβαλε στη φωλιά μιας αλεπούς της Αρκτικής, η οποία, νιώθοντας ότι απειλείται, εγκατέλειψε τα μικρά της. Κατά τους επιστήμονες, πρόκειται για μια αδιάσειστη απόδειξη ότι, με την άνοδο των θερμοκρασιών στην περιοχή, οι κόκκινες αλεπούδες είναι
πλέον σε θέση να επιβιώσουν όλο και πιο βόρεια, συνιστώντας ωστόσο απειλή για τους «συγγενείς» τους της Αρκτικής.

«Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια ʼννα Ροντνίκοβα εξηγώντας τη σημασία της ανακάλυψης στη χερσόνησο Γιαμάλ της βορειοδυτικής Σιβηρίας.

Όπως λέει, η αλεπού της Αρκτικής δεν βρισκόταν στη φωλιά της την ώρα της «επίσκεψης». Επιστρέφοντας, σταμάτησε σε απόσταση 50 μέτρων και άρχισε να αλυχτά. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρότι η κόκκινη αλεπού έδειχνε εξαντλημένη, εκείνη επικράτησε τελικά αφού, παρά την επιθετική της διάθεση, η αλεπού της Αρκτικής έφυγε από το σημείο δια παντός. «Ήταν πολύ παράξενο να βλέπει κανείς τη μητέρα να φοβάται σε τέτοιο βαθμό την κόκκινη αλεπού που δεν προσπάθησε καν να προστατεύσει τα μικρά της, τα οποία βρίσκονταν πιθανότατα στη φωλιά», είπε η Ροντνίκοβα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι αλεπούδες της Αρκτικής δεν θεωρούνται απειλούμενο είδος, καθώς αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη. Ο πληθυσμός τους όμως βρίσκεται υπό στενή επιστημονική παρακολούθηση αφού το ζώο αυτό θεωρείται «βαρόμετρο» των αλλαγών που επιφέρει η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή.

«Δεν πιστεύουμε ότι η αύξηση των θερμοκρασιών καθιστά άμεσα τις συνθήκες πιο δύσκολες για τις αλεπούδες της Αρκτικής», εξήγησε η Ροντνίκοβα. «Το πιθανότερο είναι ότι η άνοδος της θερμοκρασίας επιτρέπει στις κόκκινες αλεπούδες να επιβιώνουν σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, συνεπώς τους δίνεται η δυνατότητα να εξαπλωθούν στο Βορρά, όπου έχουν το πάνω χέρι σε σχέση με τις αλεπούδες της Αρκτικής», παρά το γεγονός ότι δεν είναι «εξοπλισμένες» από τη Φύση με τα χαρακτηριστικά εκείνα -π.χ. το πλούσιο τρίχωμα- που θα τους επέτρεπαν να ζήσουν σε πολικά κλίματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: