www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ανησυχία Κομισιόν για αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος λόγω κρίσης


Φόβους για το ενδεχόμενο περαιτέρω διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στη νόμιμη οικονομία εξαιτίας της κρίσης εκφράζει η Επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, Σ. Μάλμστρομ, με αφορμή σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπανικολάου.

Ο ευρωβουλευτής Παπανικολάου τόνιζε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, η εγκληματικότητα στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει ιδιαίτερη αύξηση έχοντας ουσιαστικά διπλασιαστεί ποσοστιαίως από το 2005. Επισήμαινε μάλιστα ότι οι κοινωνικοί φορείς αποδίδουν την συγκεκριμένη έξαρση στην οικονομική κρίση και την ανασφάλεια των πολιτών.

Από την πλευρά της η Σουηδή Επιίτροπος ανέφερε πως δεν διαθέτει στοιχεία ή μελέτες που να δείχνουν ότι υπάρχει σαφής αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της οικονομικής κρίσης και της αιφνίδιας
αύξησης των καταγγελιών για εγκλήματα σε συγκεκριμένα κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα.

Σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή προτίθεται να αντιμετωπίσει ειδικά τη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος στη νόμιμη οικονομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών που αναγγέλθηκαν στο σχέδιο δράσης του προγράμματος της Στοκχόλμης και στην ανακοίνωση της Κομισιόν για τη στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας.

Σχολιάζοντας την απάντηση της Επιτρόπου, ο κ. Παπανικολάου διαπιστώνει ότι η εκτόξευση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα συνέπεσε χρονικά με την οικονομική κρίση, γεγονός που, όπως αναφέρει, αποδεικνύει ότι προφανώς τα δύο φαινόμενα συνδέονται.

Κάλεσε τέλος την ελληνική κυβέρνηση, «αντί να απαξιώνει τις αστυνομικές δυνάμεις καταρρακώνοντας το ηθικό τους», να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: