www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Καταστροφική η επιμήκυνση ζωής του παστεριωμένου

Νέος γύρος πιέσεων για την "επιμήκυνση" του χρόνου ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος από τις πέντε σε επτά ημέρες, αποκρούστηκε από τους Ελληνες παραγωγούς και απορρίφθηκε από την κυβέρνηση ως λύση που θα διευκολύνει τις εισαγωγές και θα οδηγήσει σε μείωση τιμής του γάλακτος.

Η φημολογία πως επίκειται η επιμήκυνση του χρόνου ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από πέντε σε επτά ημέρες, λίγο έλειψε να βγάλει τους αγελαδοτρόφους στο δρόμο.

Σε επιστολές που απέστειλαν στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη κτηνοτροφικές οργανώσεις και συνδικαλιστικοί φορείς των αγροτών, υποστήριξαν πως με την "επιμήκυνση" του χρόνου ζωής του παστεριωμένου γάλακτος «δεν θα έχουμε μείωση τιμών του καταναλωτή, αλλά περαιτέρω συρρίκνωση της τιμής παραγωγού που θα οδηγήσει σε κλείσιμο αγελαδοτροφικών μονάδων και εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους κτηνοτρόφους ιδίως τους μικρούς, λόγω της αθρόας εισαγωγής γάλακτος από την Ευρώπη».

Σήμερα η χώρα παράγει 650.000 τόννους γάλακτος κι έχει το περιθώριο αύξησης της παραγωγής στα
όρια της ποσόστωσης που είναι 850.000 τόννοι.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κυρία Μιλένα Αποστολάκη παρενέβη στο ζήτημα που δημιουργήθηκε από τις πιέσεις εταιριών επισημαίνοντας σε δήλωση της ότι «η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος αποτελεί casus balli για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Η ίδια τονίζει πως «στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα, ένα μέρος της ανάπτυξης που επιδιώκουμε θα επιτευχθεί με πολιτικές στοχευμένες στη βαριά βιομηχανία της χώρας που είναι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής».

Από το υπουργείο Ανάπτυξης διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος.

Αναφορικά με την μείωση των τιμών η κυρία Αποστολάκη τονίζει ότι «οι ισχυρισμοί ότι με την πρακτική αυτή θα επέλθει μείωση των τιμών προς όφελος του καταναλωτή και θα μειωθεί ο πληθωρισμός είναι αναληθείς και δεν προάγουν μία υγιή σχέση συνεργασίας μεταξύ του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής».

Η επιμήκυνση του χρόνου ζωής του παστεριωμένου γάλακτος είναι ενα θέμα που στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών έχει επανέλθει αρκετές φορές στο προσκήνιο - παλαιότερα ο χρόνος ζωής τρου παστεριωμένου γάλακτος ήταν τρεις ημέρες και έγινε πέντε - χωρίς βεβαίως να υιοθετηθεί.

Η επιμήκυνση του χρόνου ζωής ή ακόμη κι η κατάργηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης κι η ανάληψη από τις γαλακτοβιομηχανίες της ευθύνης για τον χρόνο ζωής τουπροιόντος τους, θα αποτελέσει την χαριστική βολή για την ήδη χειμαζόμενη αγελαδοτροφία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι λόγω της συναρμοδιότητας των υπουργείων Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαιτείται κοινή νομοθετική ρύθμιση, ενώ στην προκειμένη περίπτωση είναι προφανές ότι αν όχι κι οι δύο πολιτικές ηγεσίες, αλλά τουλάχιστον η μία διαφωνεί ευθέως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: