www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Στο μικροσκόπιο της G20 οι επτά «ύποπτοι» για την πρόκληση νέας οικονομικής κρίσης

Μια ιδιότυπη «μαύρη λίστα» με τις χώρες που ενδέχεται να προκαλέσουν νέα παγκόσμια οικονομική κρίση αποφάσισε να δημιουργήσει η G20, όπως τουλάχιστον αποφασίστηκε στην εαρινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών.

Βάσει της συμφωνίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εξετάζει τα επίπεδα των χρεών επτά κρατών, τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους και στα εμπορικά τους ισοζύγια, ώστε να κρίνει εάν οι πολιτικές τους θέτουν την παγκόσμια οικονομία σε κίνδυνο.

Ωστόσο η συμφωνία δεν προβλέπεται να είναι δεσμευτική και η κάθε χώρα δεν θα είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τις όποιες προτάσεις της γίνονται.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε τη συμφωνία «τεράστια πρόοδο» στην προσπάθεια να υπάρξει πιο ισόρροπη παγκόσμια ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι οι επτά
μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα τεθούν αυτόματα στην διαδικασία του ελέγχου.

«Το δίκτυ είναι λίγο πιο σφιχτό για εκείνες τις χώρες που θεωρείται ότι έχουν μεγάλη συστημική σημασία» είπε.

Στον κατάλογο των χωρών που θα ελέγχονται από το Ταμείο περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, που έχουν μεγάλο εξωτερικό χρέος, και η Κίνα, βασική εξαγωγική χώρα.

Στην ίδια λίστα θα βρίσκονται ακόμα η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Ινδία.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να καθοριστεί το πότε και υπό ποιους όρους μια χώρα μπορεί να περιορίζει τις εισροές κεφαλαίων.

Το ζήτημα θεωρείται κρίσιμο για τις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες επιρρίπτουν την ευθύνη στα σχεδόν μηδενικά επιτόκια των ΗΠΑ για το ότι οι επενδυτές αναζητούν «ευκαιρίες» σε αυτές και προκαλούν πληθωρισμό.

Στην επόμενη σύνοδο της G20 στο Παρίσι σε δύο μήνες, αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν οι όροι σχετικά με την διαδικασία της παρακολούθησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: