www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Θεόδωρος Κρίντας: Η Ελλάδα που μας αξίζει!


Μια Ελλάδα που θα βασίζεται στο είμαι και όχι στο έχω, στην προσπάθεια και όχι στο "έχει ο Θεός" ζητά ο κ. Θ. Κρίντας, σημειώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο όραμα για να αντιμετωπιστεί θετικότερα και από τους ξένους.
Ίσως η ουσιαστικότερη παραίνεση που άκουσα εδώ και αρκετό καιρό είναι η ακόλουθη: "Μπορούμε να έχουμε μια φιλική Ελλάδα;". Πράγματι, αυτό που ζούμε δεν χαρακτηρίζεται από φιλικότητα.

Σίγουρα δεν έχουμε μια χώρα φιλική στην επιχειρηματική δράση, στην καινοτομία και στη δημιουργικότητα. Οι έρευνες που διεξάγει η ΕΕΔΕ από το 1997 και μετά δείχνουν ότι πάνω από το 60% των Ελλήνων στηρίζεται στο έχω και όχι στο είμαι. Με άλλα λόγια, η κατοχή περιουσίας και άλλων διαρκών καταναλωτικών αγαθών προσδιορίζει την ουσία της ανθρώπινης διάστασης και όχι τα ίδια τα χαρακτηριστικά της ως εχέγγυα για την παρούσα και μελλοντική του δυναμική.

Αρκετές φορές επισημαίνεται η έλλειψη κουλτούρας, επιχειρηματικής κουλτούρας. Προσωπικά πιστεύω ότι το θέμα είναι βαθύτερο και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.

Υπάρχει ένα ζήτημα επάρκειας απέναντι σε αυτό που καλούμαστε να κάνουμε ως κοινωνία. Αν το έργο της αναδιοργάνωσης μιας επιχείρησης είναι μεγάλο και σύνθετο, τότε αυτό της ανασύνταξης ενός κράτους είναι τιτάνιο! Και πρέπει να συντελεστεί το ταχύτερο δυνατό.

Πρέπει να πάψουμε να μετατρέπουμε τα θέλω μας σε ανάγκες προς άμεση κάλυψη, να δημιουργήσουμε ήρωες με μεγάλη διάρκεια ζωής, έναντι των διαττόντων αστέρων, και να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητά μας (όχι άλλα ενοικιαζόμενα δωμάτια χαμηλής ποιότητας στο καλύτερο οικόπεδο επειδή πουλάει από μόνο του).

Πάνω από όλα, όμως, πρέπει να φτιάξουμε το όραμα που θα μας πάει στο επόμενο αυτό μοντέλο. Το όραμα της φιλικής Ελλάδας μου αρέσει πολύ. Ταιριάζει με τις ρίζες αυτού του λαού. Βρίσκουν αξία το φιλότιμο, η φιλοξενία, η ανοιχτή καρδιά και η αισιοδοξία που μας χαρακτηρίζουν.

Η αισιοδοξία για την οποία προσπαθούμε, όχι το "έχει ο Θεός για αύριο…". Στις αγορές όλα τα μέσα (περιουσιακά στοιχεία) καταλαμβάνουν τη θέση που διεκδικούν και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τελικά αξίζουν.

Πέρα από την αναστάτωση που δημιούργησε η μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, μικρή επιπρόσθετη γνώση πρόσθεσε. Υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού και της αξίας των περιουσιακών στοιχείων. Όταν η πιστοληπτική ικανότητα μειώνεται, τα επιτόκια αυξάνονται και οι αξίες υποχωρούν. Είτε είναι ομόλογα είτε μετοχές.

Αυτό όμως στη χώρα έχει ήδη συντελεστεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί και δεν περιμένουμε η πρόσφατη υποβάθμιση να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές από εκείνες που είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν.

Από την άλλη πλευρά, η μείωση των επιτοκίων για τη χώρα, όπως εκφράζεται από τα πιστωτικά περιθώρια (spreads), θα έρθει ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων και διακριτών ενεργειών και κυρίως των αποτελεσμάτων που θα φέρουν ή που αναγνωρίζουν όλοι ότι μπορούν να φέρουν.

Είναι βέβαιο ότι μόνο η ξεκάθαρη στρατηγική που στηρίζεται και εξαρτάται από τις αποφάσεις της ίδιας της χώρας (σε αντίθεση με τη μόνιμη υποστήριξη από τρίτους, οι οποίοι έχουν σε προτεραιότητα τα δικά τους θέματα) θα οδηγήσει σε διαφορετική αντιμετώπιση των ελληνικών αξιών από τους διεθνείς επενδυτές αλλά και από τους όποιους "οίκους αξιολόγησης"».

Είναι επίσης βέβαιο ότι για κάθε εκατό μονάδες μείωσης των πιστωτικών περιθωρίων θα μπορούμε να αναμένουμε ανάλογη αύξηση στις τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο αξιών και στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.

Υπάρχει μάλιστα και ένα σημείο αντιστροφής της απαισιοδοξίας γύρω από τη βιωσιμότητα του προγράμματος αναχρηματοδότησης του δανεισμού της χώρας, που με τα σημερινά δεδομένα βρίσκεται πέριξ του 5%.

Για όλα αυτά όμως απαιτούνται ξεκάθαρη στρατηγική, συγκεκριμένα μέτρα και υψηλού επιπέδου αποτελεσματικότητα. Πάνω από όλα, ένα νέο όραμα.

Υποστηρίζω με θέρμη το όραμα της φιλικής Ελλάδας. Φιλική προς τους δανειστές, τους επενδυτές, τους επιχειρηματίες, τους Έλληνες. Κυρίως, φιλική με τον εαυτό της και τις επιδιώξεις της.

* Ο κ. Θεόδωρος Ν. Κρίντας είναι διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management ΑΕΔΑΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: