www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Κύμα αντιδράσεων για τις προωθούμενες συγχωνεύσεις σχολείων


Με έντονα κριτική διάθεση υποδέχθηκαν τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις συνολικά 1933 σχολείων κατά το σχολικό έτος 2011-2012 τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και οι εκπαιδευτικοί.

Πάντως οι αποφάσεις της υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου τυγχάνουν πλήρους στήριξης από την κυβέρνηση, με τον Γιώργο Πεταλωτή να επαναλαμβάνει ότι ο νέος σχολικός χάρτης δημιουργήθηκε κατά βάση με παιδαγωγικά – εκπαιδευτικά κριτήρια και δευτερευόντως με οικονομικά.

Ερωτηθείς εάν θα καταργηθούν θέσεις εκπαιδευτικών και θα δημιουργηθούν σχολεία «μαμούθ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οι εκπαιδευτικοί δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο» και πως «όσοι χρειάζονται, θα διορίζονται».

Κάλεσμα εκπαιδευτικών σε αγωνιστική ετοιμότητα


Σε εγρήγορση καλεί η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης τους καθηγητές, ώστε, σε συνεργασία με τους γονείς, να αντιδράσουν στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, ενώ μαθητές σχολείου, υπό συγχώνευση, στην Κοζάνη, προχώρησαν
ήδη σε κατάληψη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών εκφράζει τη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι «τη στιγμή που δημοσιεύονται στον Τύπο αναλυτικά οι επικείμενες συγχωνεύσεις, η ΟΛΜΕ περιμένει ακόμη τις προτάσεις του υπουργείου». Οι εκπρόσωποι των καθηγητών δηλώνουν «ανήσυχοι» και κατηγορούν το υπουργείο ότι χρησιμοποιεί προσχηματικά το διάλογο και τη διαβούλευση, προκειμένου να επικυρώσει ειλημμένες αποφάσεις.

«Δεν θα ανεχτούμε για λογιστικούς λόγους να θυσιαστεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Με το στοίβαγμα των μαθητών σε 30άρια τμήματα, με την ταλαιπωρία των παιδιών των υποβαθμισμένων περιοχών και με την εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών, δηλαδή με τη λογική των επιχειρούμενων συγχωνεύσεων, δεν υποστηρίζεται σε καμία περίπτωση η δημόσια δωρεάν παιδεία. Δεν θα ανεχτούμε να θυσιάζεται η δημόσια εκπαίδευση στην πολιτική της διάλυσης των κοινωνικών αγαθών που επιβάλλει το ΔΝΤ και η τρόικα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση


«Με αυτό τον τρόπο, αποδεικνύεται ότι το δήθεν όραμα που είχε η κυβέρνηση για νέο ποιοτικό σχολείο, όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά υποβαθμίζεται και μετατρέπεται σ' ένα φτηνό σχολείο», σχολίασε ο τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Αρης Σπηλιωτόπουλος και ζήτησε από την κυβέρνηση άμεσα να αναθεωρήσει τα συγκεκριμένα σχέδια.

Σε ξεσηκωμό ενάντια στις καταργήσεις σχολείων κάλεσε από την πλευρά του γονείς εκπαιδευτικούς και συνδικάτα το ΚΚΕ . Το Κομμουνιστικό Κόμμα χαρακτηρίζει τις συνενώσεις ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των παιδιών του λαού να μορφώνονται και αποφασιστικό βήμα στη διαμόρφωση του σχολείου της αγοράς.

«Η μείωση των σχολείων κατά περίπου 60% είναι σίγουρο ότι θα μειώσει την αποτελεσματικότητα του λόγου για τον οποίο δημιουργήθηκαν», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης και συμπλήρωσε: «Το σπουδαιότερο, όμως, είναι να δούμε στα εναπομείναντα σχολεία τι δάσκαλοι θα διδάσκουν και τι θα διδάξουν στα παιδιά μας».

Επικρίσεις κατά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας διατύπωσε και ο Συνασπισμός με αφορμή τις ανακοινώσεις περί συνενώσεων σχολικών μονάδων, χαρακτηρίζοντας «σαθρό» το επιχείρημα ότι «δήθεν τα κριτήρια των συγχωνεύσεων είναι κυρίως παιδαγωγικά».

«Τέτοιοι ισχυρισμοί δεν πείθουν κανέναν. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν, μεταξύ άλλων, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, δημιουργία πολυδύναμων, μεγάλων και απρόσωπων σχολικών μονάδων και όξυνση των φαινομένων παραβατικότητας και βίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ .

Κριτική στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας άσκησε και η Δημοκρατική Συμμαχία. «Είναι προφανές ότι η αναβαθμισμένη και αποτελεσματική λειτουργία της Μέσης Εκπαίδευσης χρειάζεται πολύ πιο θεσμικές, ουσιαστικές και μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις από αυτές που ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας με τη συγχώνευση και κατάργηση 1.933 σχολείων σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας του κινήματος Γιώργος Κοντογιάννης.

Καταλήγοντας, ο κ. Κοντογιάννης σημείωσε ότι «η απόφαση αυτή, για την οποία ακολουθήθηκε η πάγια τακτική της Κυβέρνησης -προσχηματική διαβούλευση χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς- ανοίγει τον ασκό του Αιόλου καθώς δημιουργεί τεράστια κοινωνικά και εκπαιδευτικά προβλήματα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: