www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ - Ο στρατός αναλαμβάνει την εξουσία

Η παραίτηση του Μουμπάρακ είναι γεγονός!

Μετά από 18 μέρες εξέγερσης και αιματηρών διαδηλώσεων, ο λαός της Αιγύπτου κατάφερε αυτό που μέχρι το βράδυ της Πέμπτης έμοιαζε αδύνατο: την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση για να κάνει μια βαρησήμαντη δήλωση: ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτείται για το καλό της δημοκρατίας είπε.


Μόνο που τις τύχες της χώρας μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, δε θα αναλάβει ο Ομάρ Σουλεϊμάν, αντιπρόεδρος αλλά καθόλου αρεστός στο λαό, θα αναλάνει το ανώτατο στρατιωτικό Συμβούλιο. Πανηγυρισμοί στην πλατεία Ταχρίρ και όλες τις υπόλοιπες πόλεις της Αιγύπτου.

Η αποχώρηση που άνοιξε το δρόμο για την παραίτηση

Η άρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί, ικανοποιώντας το κυριότερο αίτημα των εξεγερμένων Αιγυπτίων και οι δεσμεύσεις του για ελεύθερες εκλογές και συνταγματική
αναθεώρηση δεν ήταν τίποτα περισσότερο από λάδι στη φωτιά.

Το Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος, μια μέρα αφού μεταβίβασε σημαντικές εξουσίες στον αντιπρόεδρο Ομάν Σουλεϊμάν, πήρε την οικογένειά του και εγκατέλειψε το Κάιρο. Αναχώρησαν πως άγνωστη κατεύθυνση από στρατιωτική βάση στα προάστια της πρωτεύουσας. Η πληροφορία μεταδόθηκε παντού και σύμφωνα η μια μετά την άλλη οι πηγές επιβεβαίωσαν τη φυγή του. Προορισμός του, το εξοχικό του στο τουριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ, στην Ερυθρά Θάλασσα και στόχος να "σπάσει τον πάγο" στις σχέσεις του με τους διαδηλωτές.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος «κατάφερε» να εξοργίσει τις εκατοντάδες χιλιάδες που διαδηλώνουν καθημερινά και το κλίμα την Παρασκευή, ημέρα αργίας και προσευχής για τη χώρα, είναι τεταμένο παντού: στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, το Σουέζ. Εκτιμάται ότι στην πρωτεύουσα διαδηλώνει 1 εκατομμύριο κόσμος και 500.000 στην Αλεξάνδρεια. Εκεί, οι διαδηλωτές κατευθύνονται προς τη ναυτική βάση του Ρασετίν και το στρατόπεδο του Σίντι Γκάμπερ.
Οι διαδηλωτές στην πρωτεύουσα δεν έμειναν μόνο στην πλατεία Ταχρίρ σήμερα. 3.000 άτομα πολιορκούν το προεδρικό μέγαρο, ενώ 2.000 άνθρωποι περικύκλωσαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, απέκλεισαν την είσοδο και απαγορεύουν την είσοδο και την έξοδο του κτιρίου. "Ο λαός ζητά την πτώση του καθεστώτος" γράφουν τα πανό τους.

Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί παντού, ενώ όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ακροβολιστεί στα κυβερνητικά κτίρια που τελούν υπό πολιορκία.

Διαδηλωτές κατάλαβαν κυβερνητικά κτίρια στο λιμάνι του Σουέζ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια, ενώ στην Αλεξάνδρεια, χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονται προς το προεδρικό μέγαρο, μεταδίδει το αλ Τζαζίρα.

Εκατοντάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν από νωρίτερα σήμερα στους δρόμους και σε πολλές πόλεις της χερσονήσου του Σινά. Διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει στο αλ Αρίς και τη Ράφα καθώς και σε μικρότερες πόλεις της χερσονήσου μετά την προσευχή της Παρασκευής. Το πλήθος φώναζε "κάτω ο Μουμπάρακ, κάτω ο Σουλεϊμάν" και "δεν θα φύγουμε εμείς, ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει".

1.000 άτομα επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα της πόλης αλ Αρίς, πέταξαν βόμβες μολώτοφ και έκαψαν οχήματα. Νωρίτερα αναφέρθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές. Αναφορές ένα τουλάχιστον έναν νεκρό (χτυπημένο από ελεύθερους σκοπευτές σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες) και πολλούς τραυματίες.

Την ίδια ώρα η Μουσουλμανική Αδελφότητα και ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι κάλεσαν τους Αιγύπτιους να παραμείνουν στους δρόμους ώστε να διώξουν τον Μουμπάρακ από την εξουσία, χαρακτηρίζοντας το διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου «κόλπο».

Ο στρατός φαίνεται πως στηρίζει τις εξαγγελίες Μουμπάρακ για ελεύθερες εκλογές και συνταγματική αναθεώρηση. Για αυτό και κάλεσε τους διαδηλωτές να διαλυθούν και αν επιστρέψει η χώρα στους κανονικούς της ρυθμούς. Πολλοί θεωρούν ότι ακόμη και τώρα που ο Μουμπάρακ παραμένει στην εξουσία, εκείνος που έχει τον τελευταίο λόγο, είναι ο στρατός.

Για αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγωνιούν για τη στάση που θα κρατήσουν οι στρατιώτες στο ενδεχόμενο επεισοδίων. Για την ώρα, πάντως, όσο απογοητευμένο και οργισμένο κι αν είναι το πλήθος, δε δείχνει βίαιες διαθέσεις.

Εκτός όμως από το λαό του, ο Χόσνι Μουμπάρακ έχει εκνευρίσει και τη διεθνή κοινότητα. Ο Λευκός Οίκος εκτέθηκε χθες όταν ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε πως ήρθε η ώρα για αλλαγή (σ.σ. η CIA επιβεβαίωνε τις φήμες παραίτησης του Αιγύπτιου προέδρου), ενώ σήμερα, ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουνσεν μίλησε με σκληρά λόγια: «Ο Μουμπάρακ είναι παρελθόν. Πρέπει να παραιτηθεί!».

Σύμφωνα πάντως με τον Ισραηλινό βουλευτή των Εργατικών, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ ο Χόσνι Μουμπάρακ του εκμυστηρεύθηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν λίγο πριν το διάγγελμά του ότι αναζητά «έναν τρόπο ώστε να αποχωρήσει με τιμή».

«Γνωρίζει ότι έχει τελειώσει, ότι είναι το τέλος του δρόμου. Δεν μου είπε παρά ένα πράγμα λίγο πριν το διάγγελμά του, ότι αναζητά έναν τρόπο να αποχωρήσει», δήλωσε.







Δεν υπάρχουν σχόλια: