Με τέλος προς τον “Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ)” θα συνοδεύεται η σχετική αίτηση για τις επιχειρήσεις που έχουν έσοδα από ευρεσιτεχνίες, προκειμένου να απαλλαχθούν του φόρου.
Υπενθυμίζεται πως στο νέο φορολογικό νόμο η σχετική διάταξη αναφέρει πως τα κέρδη από ευρεσιτεχνίες (από 1/1/2010) δεν φορολογούνται για τρείς συνεχόμενες χρήσεις.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προϋποθέσεις για την φοροαπαλλαγή είναι η ευρεσιτεχνία να έχει ένα από τα αποδεκτά διπλώματα και να ισχύει τουλάχιστον μέχρι την τελευταία ημέρα της χρήσης για την οποία απαλλάσονται τα κέρδη. Τα διπλώματα είναι:
α) Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας που χορηγείται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office “EPO”) και έχει κατοχυρωθεί στην Ελλάδα
β) Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας κατοχυρωμένο στον Ο.Β.Ι (αποκλειομένων των Πιστοποιητικών Υποδείγματος Χρησιμότητας (Π.Υ.Χ.) το οποίο έχει επίσης κατοχυρωθεί σε ένα ακόμη κράτος
α) που έχει προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPC) ή συνεργάζεται
στο πλαίσιο αυτής, ή
β) είναι μέλος του ΟΟΣΑ ή σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας (accession candidate country) ή σε καθεστώς ενισχυμένης δέσμευσης (enhanced engagement country).
Σε περιπτώσεις που η ευρεσιτεχνία αφορά σε τμήμα του παραγόμενου προϊόντος θα πρέπεινα συμβάλει στο κόστος που αντιπροσωπεύει τα υλικά κατασκευής, τουλάχιστον κατά 30%.
Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και διαβιβάζεται στον Ο.Β.Ι. Τα δικαιολογητικά περιλαμβάνουν:
1.αντίγραφο του Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας
2.βεβαίωση ισχύος αυτού ή απόδειξη πληρωμής τελών στο αρμόδιο γραφείο ευρεσιτεχνιών για τις χρήσεις όπου ζητείται η φορολογική απαλλαγή.
3.πληρωμή του σχετικού τέλους, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί από τον ΟΒΙ και σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης δεν επιστρέφεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου