Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία διεξήγαγαν την Πέμπτη μυστικές συζητήσεις για το «πάγωμα», σε πραγματικούς όρους, του κοινοτικού προϋπολογισμού μέχρι το 2020, σε μία κίνηση που αναμένεται να εξοργίσει την Πολωνία και άλλες από τις πιο αδύναμες χώρες της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, διεξήγαγε μυστικές συζητήσεις με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών που συνεισφέρουν περισσότερο στον κοινοτικό προϋπολογισμό στο πλαίσιο της συνόδου στης Βρυξέλλες, ελπίζοντας ότι 10 χώρες θα υπογράψουν επιστολή που θα ζητά πάγωμα του προϋπολογισμού. Ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel στήριξαν την ενέργεια, αλλά ζήτησαν να κρατηθεί η ύπαρξή της μυστική ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο διπλωματικό επεισόδιο εν μέσω μίας ήδη τεταμένης περιόδου για την ενότητα της ΕΕ.
Καθώς η είδηση της πρωτοβουλίας άρχισε να διαρρέει χθες το βράδυ, υπήρξε οργή από εκείνους που ευνοούνται περισσότερο από τον προϋπολογισμό των 141,5 δις. ευρώ και οι οποίοι θεωρούν τις
κοινοτικές δαπάνες ως κινητήριο δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
«Έχουμε κινητοποιηθεί πλήρως» αναφέρει Πολωνός αξιωματούχος και συμπληρώνει: «Δεν είναι όμως μία κίνηση που έχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού». Εν τω μεταξύ, διπλωματικές πηγές αποκαλύπτουν ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Βarroso, είναι εξαγριωμένος με αυτή την πρωτοβουλία. Φέρεται να ηγείται των συζητήσεων για το προσχέδιο του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού, για την περίοδο 2014-2020.
Ανώτατος διπλωμάτης υποστηρίζει ότι ο κ. Barroso παραμερίστηκε κατά την διάρκεια των κλασικών ελιγμών των μεγάλων χορηγών του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όπως είχε συμβεί το 2003 κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013.
Βάσει του ίδιου διπλωμάτη, η Βρετανία και η Γερμανία έχουν προχωρήσει σε μυστικές συμφωνίες ώστε να παραμένει ανέπαφη η Κοινή Αγροτική Πολιτική όπως επιθυμεί η Γαλλία, αλλά και η επιστροφή κοινοτικών κεφαλαίων που διεκδικεί η Βρετανία.
Με παγωμένες τις πραγματικές κοινοτικές δαπάνες οι μεγάλοι ηττημένοι θα είναι οι χώρες που εξαρτώνται από τα κεφάλαια αυτά για την ενίσχυση των οικονομιών τους.
Βρετανοί αξιωματούχοι διαψεύδουν αυτές τις διαπραγματεύσεις. Παρόλα αυτά, ο κ. Cameron δέχεται εντονότατες επικρίσεις, ακόμη και εσωκομματικές, για την όχι και τόσο αυστηρή στάση που ακολουθεί στην Ευρώπη και χρειάζεται μία σημαντική διαπραγματευτική νίκη.
Ο κ. Cameron ήδη δέχεται πυρά επειδή συμφώνησε στην νέα αναθεώρηση της ευρωπαϊκής συνθήκης – για την δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης – χωρίς να εξασφαλίσει σε αντάλλαγμα σημαντικές παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες. Η εκστρατεία του κ. Cameron τον έχει θέσει σε γραμμή σύγκρουσης με την Πολωνία, η οποία είναι και η μεγαλύτερη ευνοημένη από τα κοινοτικά κεφάλαια και η οποία θα πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε κίνηση περιορισμού του κοινοτικού προϋπολογισμού. Τον προηγούμενο χρόνο, οι καθαρές εισροές κοινοτικών κεφαλαίων προς την Πολωνία ανήλθαν στα 6,5 δισ. ευρώ.
Οι Πολωνοί αναζητούν τώρα στήριξη από κράτη – μέλη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που επίσης ευνοούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Συναντήθηκαν επίσης με τον κ. Barroso το πρωί της Πέμπτης για να συζητήσουν τις ανησυχίες τους.
Η Γερμανία έχει επίσης υπογράψει κοινή δήλωση με την Γαλλία ζητώντας ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική, που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, οι Πολωνοί ανησυχούν ότι ο μόνος τρόπος να ικανοποιηθεί το αίτημα του κ. Cameron θα είναι οι περικοπές των κεφαλαίων σύγκλισης, που δυσανάλογα ευνοούν τα νεοεισερχόμενα μέλη στην ΕΕ. Το θέμα παίρνει παράλληλα, διαστάσεις καθώς η Πολωνία αναλαμβάνει την προεδρεία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011 όταν θα διεξαχθεί η συζήτηση για το οικονομικό πλαίσιο της ΕΕ.
Οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί νωρίτερα από τις τρεις μεγαλύτερες δυνάμεις της ΕΕ, πρακτικά θα στερήσει από την Πολωνία την ευκαιρία να χαράξει πολιτική και ισοδυναμεί με υπονόμευση της εξουσίας της.
«Αυτό που είναι πιο σημαντικό από την δική μας οπτική γωνία είναι να μην μειωθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός» δήλωσε ο Donald Tusk, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας πριν την έναρξη της συνόδου Κορυφής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου