www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Έναρξη του Μηχανισμού Στήριξης τον Ιούνιο 2013

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν χτες βράδυ στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης με αφετηρία το 2013. Την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής συμφωνήσαν σε μια αλλαγή στη συνθήκη της Λισαβόνας ώστε να καταστεί δυνατή η ύπαρξη του μηχανισμού αυτού.


Στο προσχέδιο της απόφασης σημειώνεται πως «τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν πως οικονομικές δυσκολίες σε ένα κράτος μέλος μπορούν να απειλήσουν την οικονομική σταθερότητα ολόκληρης της Ε.Ε. μέσω διαφόρων διοδίων». Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές καθώς μπορεί ο μηχανισμός στήριξης να αποφασίστηκε όμως το σημαντικό είναι οι λεπτομέρειες που θα καθορίσουν αν θα είναι ένας σκληρός μηχανισμός «α λα Μέρκελ» ή αν οι μεγάλοι της Ευρώπης θα βάλουν νερό στο κρασί τους.

Τα επόμενα βήματα μετά τη Σύνοδο Κορυφής είναι η απόφαση να σταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις παρατηρήσεις τους. Οι τρεις αυτοί οργανισμοί έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν αλλαγές χωρίς να δεσμεύουν το
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τον Μάρτιο, το τελικό κείμενο θα σταλεί στα κράτη-μέλη με στόχο να επικυρωθεί ως τον Ιανουάριο 2013 ώστε να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του ίδιου έτους.





Δεν υπάρχουν σχόλια: