www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Σημειώσατε...1

Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι πριν από τον μεγάλο χριστουγεννιάτικο αγώνα τους πάνω στο 'ρινγκ' (ίσως και χωρίς εισαγωγικά) του εορταστικού μας τραπεζιού, περνούν από τον απαραίτητο προαγωνιστικό διατροφικό έλεγχο.


Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες θα στολίσουν το εορταστικό μας τραπέζι. Και βέβαια αυτοί που βρίσκονται σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους γίνονται οι καλύτεροι μάρτυρες (ο όρος με τη δίσημη έννοια του) της εορταστικής υπερκατανάλωσης γλυκισμάτων. Ας τονίσουμε όμως κάτι σε αυτό το σημείο. Το γλυκό δεν απαγορεύεται από κανένα διαιτολόγιο! Αρκεί φυσικά να καταναλώνεται με σύνεση και μέτρο και, ει δυνατόν, υπό τις συστάσεις του διατροφολόγου.

Στο δίλημμα λοιπόν 'μελομακάρονα ή κουραμπιέ', σημειώνουμε 1.

Όσον αφορά στη θερμιδική τους αξία και τα δύο γλυκίσματα έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Αν και το ενεργειακό τους περιεχόμενο διαφοροποιείται αρκετά ανάλογα με τη συνταγή, κατά μέσο όρο αποδίδουν 150 θερμίδες το καθένα. Αυτό όμως που ισχυροποιεί τη θρεπτική αξία του μελομακάρονου είναι το ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι, συγκριτικά με το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και
μονοακόρεστων λιπαρών, ενώ τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Με άλλα λόγια, τα λιπαρά του μελομακάρονου είναι ωφέλιμα, καθώς πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει την καρδιοπροστατευτική τους δράση.

Αντίθετα, το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και η υψηλή κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με αρκετά προβλήματα υγείας. Επιπλέον, το μέλι με τα καρύδια του μελομακάρονου μας προσφέρουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών Β, οι οποίες σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος συμβάλλοντας παράλληλα στην καλή ρύθμιση των μεταβολικών μας διεργασιών.

Παραλλαγές στη συνταγή του μελομακάρονου περιλαμβάνουν ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλλα, γαρύφαλλο, χυμό πορτοκάλι κ.α., ενώ αυτός του κουραμπιέ ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλο). Η κανέλλα αποτελεί ένα εξαίρετο μπαχαρικό, πλούσιο σε αιθέρια έλαια, με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Μάλιστα, η κανέλλα περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου η οποία έχει και μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα, ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C του ξύσματος ή του χυμού πορτοκάλι. Ωστόσο και τα αμύγδαλα του κουραμπιέ αυξάνουν τη θρεπτική του αξία, καθώς είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες.

Συμπερασματικά, το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ όχι όσον αφορά στην ενεργειακή του αξία, αλλά κυρίως στη θρεπτική.

Και σε αυτό το σημείο αναδύεται ένα δύσκολο στην απάντησή του ερώτημα. Μέχρι πόσα μελομακάρονα μπορώ να τρώω καθημερινά και σε ποια χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της μέρας;

Θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας το εξής: το πόσο θα παχύνουμε εξαρτάται κατά βάση από το ποσό της συνολικής ενέργειας που θα προσλάβουμε. Έτσι, αν θέλουμε να κλείσουμε το γεύμα μας με ένα γλυκό, ας φροντίσουμε να μη φάμε τόσο βαρύ κύριο γεύμα. Την έννοια του μέτρου δεν θα πρέπει να την ξεχνούμε ακόμα κι αυτές τις μέρες.

Οι γιορτές έρχονται και τα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της περιόδου.

Ας μη γίνουν όμως το επίκεντρο αυτών των μερών και ας αφήσουμε άλλες αξίες να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο.





Δεν υπάρχουν σχόλια: