www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Το ποδήλατο βλάπτει το σπέρμα

Οι άνδρες που κάνουν τακτικά ποδήλατο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα στο σπέρμα τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Προηγούμενη έρευνα είχε αποδείξει ότι οι ποδηλάτες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στο ουροποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημά τους, μεταξύ άλλων παρουσιάζοντας χειρότερη ποιότητα σπέρματος. Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι προβλήματα δεν παρουσιάζουν μόνο οι επαγγελματίες ποδηλάτες αλλά και όσοι ασχολούνται ερασιτεχνικά παρόλο που η άσκηση γενικότερα δεν επηρεάζει το σπέρμα.

Οι ερευνητές, υπό την Λορίν Γουάιζ του πανεπιστημίου της Βοστώνης, μελέτησαν 2.200 "μέσους" άνδρες, που έδωσαν δείγματα σπέρματος και απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις για την υγεία τους
και τις συνήθειες σωματικής άσκησης.

Διαπίστωσαν ότι όσοι άνδρες ασκούνταν τακτικά δεν είχαν περισσότερα προβλήματα με το σπέρμα τους σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν ποτέ. Ωστόσο όσοι έκαναν ποδήλατο πέντε ώρες την εβδομάδα και πάνω, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν αραιότερο και χειρότερης ποιότητας (δηλαδή λιγότερο κινητικό και δραστήριο) σπέρμα.

Μεταξύ των ανδρών που δεν ασκούνταν τακτικά, το 23% είχε λιγοστό σπέρμα, έναντι 31% όσων έκαναν τακτικά ποδήλατο. Περίπου το 40% των τακτικών ποδηλατών είχαν αραιό σπέρμα αλλά με καλή κινητικότητα έναντι ανάλογου ποσοστού 27% μεταξύ αυτών που δεν ασκούνταν.

Οι τραυματισμοί ή η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή του όσχεου, που μπορεί να συμβούν στη διάρκεια του ποδηλάτου, πιθανώς εξηγήσουν τα προβλήματα με το σπέρμα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πάντως η Λορίν Γουάιζ επεσήμανε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να υποστηριχθεί με κάθε βεβαιότητα ότι το ποδήλατο είναι η αιτία για τα προβλήματα στο σπέρμα. Όπως είπε, πρέπει να γίνουν κι άλλες έρευνες σχετικά με το ζήτημα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα γονιμότητας "Fertility and Sterility".



Δεν υπάρχουν σχόλια: