www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Τεστ αίματος αντί για αμνιοπαρακέντηση

Ερευνητές του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ ανέπτυξαν ένα τεστ αίματος το οποίο μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο που διατρέχει ένα έμβρυο να εμφανίσει πολλές και διαφορετικές γενετικές διαταραχές. Οπως σημειώνουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Science Τranslational Μedicine», η εξέταση βασίζεται σε λήψη δείγματος αίματος από την έγκυο μέσω του οποίου είναι δυνατόν να «σκιαγραφηθεί» ολόκληρος ο γενετικός κώδικας του εμβρύου. Οι ειδικοί είναι έτσι σε θέση να αναζητήσουν στο εμβρυϊκό DΝΑ ελαττώματα όπως αυτά που οδηγούν σε σύνδρομο Down αλλά και σε άλλες διαταραχές με γονιδιακό υπόβαθρο όπως ο αυτισμός. Η νέα τεχνική καταργεί τον κίνδυνο αποβολής με τον οποίο συνδέονται οι συμβατικές παρεμβατικές εξετά σεις εντοπισμού πιθανών γενετικών ανωμαλιών του εμβρύου όπως η αμνιοπαρακέντηση.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Ντένις Λο έλαβαν δείγμα αίματος από μια γυναίκα που βρισκόταν στη 12η εβδομάδα της κυήσεως. Με βάση αυτό το δείγμα κατάφεραν να «συνθέσουν» ολόκληρο τον γενετικό κώδικα του εμβρύου που κυοφορούσε η γυναίκα και στη συνέχεια
«σάρωσαν» το εμβρυϊκό DΝΑ προκειμένου να εντοπίσουν γενετικές ανωμαλίες. Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι και οι δύο γονείς ήταν φορείς β-θαλασσαιμίας, μιας δυνητικώς επικίνδυνης διαταραχής του αίματος, γεγονός που αύξανε τις πιθανότητες να πάσχει το παιδί που θα γεννιόταν από τη διαταραχή. Με βάση τη γενετική εξέταση οι ειδικοί ήταν σε θέση να διαβεβαιώσουν τους γονείς ότι το παιδί που θα ερχόταν στον κόσμο θα ήταν απλώς φορέας της νόσου και δεν θα έπασχε από αυτήν.

Σημειώνεται ότι η νέα μέθοδος είναι πολύ ακριβή αυτή τη στιγμή (κοστίζει περί τα 150.000 ευρώ ανά παιδί), ωστόσο εκτιμάται ότι σταδιακά η τιμή της θα μειωθεί σημαντικά.

Η νέα επιστημονική εξέλιξη φαίνεται άκρως θετική, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι η τεχνική θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης ώστε να προβλέπεται, προτού ακόμη γεννηθεί ένα παιδί, αν κάποια στιγμή στη ζωή του θα αντιμετωπίσει κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος, η νόσος Αλτσχάιμερ ή οι καρδιοπάθειες. Δεδομένων αυτών των φόβων ο δρ Λο τόνισε ότι το τεστ θα πρέπει να διεξάγεται μόνο σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό συγκεκριμένων διαταραχών, όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να πάσχει από αυτές το έμβρυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: