www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Η μεσογειακή διατροφή εμποδίζει την αύξηση του βάρους

Άνθρωποι που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να αποφεύγουν τα επιπλέον κιλά που συχνά συνοδεύουν το γήρας, αναφέρει νέα ισπανική έρευνα.


Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν υπεύθυνη είναι η διατροφή ή σχετικές υγιεινές συμπεριφορές.

Η μεσογειακή διατροφή είναι γενικά πλούσια σε ψάρι, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά, ενώ είναι χαμηλή σε κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά. Προηγούμενη έρευνα ανακάλυψε οφέλη για όσους την έχουν υιοθετήσει, περιλαμβανομένης της προστασίας από καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη, καθώς και απώλειας βάρους σε όσους είναι ήδη υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για το ενδεχόμενο κόστος σε θερμίδες από το υψηλό επίπεδο λιπαρών της μεσογειακής διατροφής, κυρίως αυτό που προέρχεται από το ελαιόλαδο,
σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Juan-Jose Beunza από το Πανεπιστήμιο της Navarra.

Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση της μεσογειακής διατροφής σε νέους, μη υπέρβαρους, υγιείς ανθρώπους. Ανακάλυψαν ότι είναι βολικό διατροφικό σχήμα, καθώς επιβραδύνει την αύξηση βάρους που φυσιολογικά συνοδεύει το πέρασμα των χρόνων, δήλωσε ο Beunza.

Ο Beunza επέλεξε περισσότερους από 10.000 απόφοιτους πανεπιστημίου ηλικίας 38 ετών, κατά μέσον όρο, και τους ζήτησε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο με 136 τρόφιμα και τη συχνότητα κατανάλωσής τους. Στη συνέχεια παρακολούθησαν για 6 χρόνια τους συμμετέχοντες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο μέσος συμμετέχων κέρδιζε 240 γραμμάρια τον χρόνο.

Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν χαμηλότερη συμμετοχή στη μεσογειακή διατροφή αύξησαν περισσότερο το βάρος τους, ενώ όσοι την ακολουθούσαν περισσότερο είχαν λιγότερες πιθανότητες να αυξήσουν το βάρος τους με το πέρασμα των χρόνων.

Όσοι ακολουθούσαν πιο στενά τη μεσογειακή διατροφή είχαν κατά 10% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι μέχρι το τέλος της έρευνας και 24% λιγότερε πιθανότητες να αυξήσουν το βάρος τους περισσότερο από 5 κιλά σε 4 χρόνια.

Η Iris Shai, από το Πανεπιστήμιο Ben Gurion, του Ισραήλ, σημειώνει ότι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή είναι πιθανότερο να νιώθουν περισσότερο κορεσμό από τις ίνες και να καταναλώνουν λιγότερες ‘άδειες’ θερμίδες. Πρόσθεσε ότι η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών σχημάτων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποφυγή μακροπρόθεσμης αύξησης βάρους στην ενήλικο ζωή.

Ωστόσο, καθώς η έρευνα περιέλαβε μόνο απόφοιτους πανεπιστημίου, ο Francesco Sofi από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, σημειώνει ότι τα αποτελέσματα μπορεί ενδεχομένως να μην εφαρμόζουν στον ευρύτερο πληθυσμό.

Ο Beunza, δήλωσε ότι η μεσογειακή διατροφή είναι καλή και φιλική επιλογή για την αποφυγή της επιδημίας παχυσαρκίας και τις ανθυγιεινές συνέπειές της.



Δεν υπάρχουν σχόλια: