www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Η μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους απελευθερώνει ρύπους στο αίμα

Η μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους μπορεί πιθανόν να απελευθερώσει στο αίμα βιομηχανικούς ρύπους που σχετίζονται με νόσους όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ανακάλυψαν ερευνητές.


Οι συγκεκριμένες ουσίες φυσιολογικά αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό, αλλά όταν το λίπος διασπάται κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Duk-Hee Lee, του Πανεπιστημίου Kyungpook, στη Daegu της Βόρειας Κορέας.

Όπως σημειώνει, εκτιμά πως τα αυξημένα επίπεδα ρύπων στο αίμα λόγω απώλειας βάρους μπορούν να επηρεάσουν την υγεία με αρκετούς τρόπους. Η Lee εξέτασε 1.099 συμμετέχοντες και τις συγκεντρώσεις 7 ουσιών στο αίμα τους, αναφέρει σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘International Journal of Obesity.’

Όταν απελευθερωθούν στο κυκλοφορικό οι ρυπογόνες ουσίες μπορούν να φθάσουν σε ζωτικά
όργανα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Όσοι έχασαν περισσότερο βάρος σε 10 χρόνια εμφάνισαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις έμμονων οργανικών ρύπων (POP) σε σύγκριση με όσους αύξησαν ή διατήρησαν σταθερό το βάρος τους.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα POP δεν είναι ασφαλή. Τα POP σχετίζονται με τον διαβήτη 2, την υπέρταση, τη στεφανιαία νόσο, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την περιοδοντίτιδα.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ηλικία, το φύλο και την εθνικότητα για να εξηγήσουν τις διαφορές στις συγκεντρώσεις των ρυπογόνων ουσιών, αλλά το ιστορικό σωματικού βάρους παρέμεινε στατιστικά σημαντικός παράγοντας.

Η Lee δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν τέτοια βλάβη μπορεί να υπερκεράσει τα οφέλη της απώλειας βάρους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: