www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Η κάλπη δεν έβγαλε... πρόωρες

Σε οκτώ από τις 13 περιφέρειες της χώρας, προηγούνται οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος που ανακοινώθηκε στις 22:00 το βράδυ. Ο πρωθυπουργός, μεταβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ σε λίγο αναμένεται με δημόσια δήλωσή του να ξεκαθαρίσει αν θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές ή όχι. Στην περιφέρεια Αττικής, ο Γιάννης Σγουρός κερδίζει τη μάχη του πρώτου γύρου ενώ ο Γιάννης Δημαράς, ο οποίος μένει τελικώς εκτός δεύτερου γύρου, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα. Η αποχή, με καταμετρημένο το 13% των ψήφων, κυμαίνεται στα επίπεδα του 41%.


Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ σε οκτώ από τις 13 περιφέρειες δείχνει η πρώτη εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος όπως ανακοινώθηκε στις 22:00 το βράδυ. Το ΠΑΣΟΚ, προηγείται σε Αττική, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Πελοποννήσου και Στερεά Ελλάδα. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία είναι μπροστά στην Δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στα Ιόνια Νησιά
και στη Κεντρική Μακεδονία. Μεγάλη μάχη γίνεται στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην οποία η εκτίμηση αποτελέσματος, εμφανίζει μπροστά το ΠΑΣΟΚ. Στις 12 από τις 13 περιφέρειες, ο θώκος θα κριθεί την επόμενη Κυριακή καθώς κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 50%. Η μοναδική εκλογική περιφέρεια, στην οποία ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος είναι η Κρήτη.

Οι οκτώ περιφέρειες στις οποίες προηγείται το ΠΑΣΟΚ

Στην περιφέρεια Αττικής, το αποτέλεσμα της οποίας βαραίνει ιδιαίτερα στην εξαγωγή του πολιτικού συμπεράσματος της βραδιάς, ο Γιάννης Σγουρός εμφανίζεται να κερδίζει τη μάχη και θα διεκδικήσει την περιφέρεια την επόμενη Κυριακή από τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Κικίλια. Εκτός δεύτερου γύρου μένει ο Γιάννης Δημαράς. Στο Βόρειο Αιγαίο, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Νάσος Γιακαλής, προηγείται με βραχεία κεφαλή του υποψηφίου της ΝΔ, Παύλου Βογιατζή και η περιφέρεια θα κριθεί την επόμενη Κυριακή. Στην Δυτική Ελλάδα ο Απόστολος Κατσιφάρας, με το “χρίσμα” του ΠΑΣΟΚ, έχει διαφορά άνω των 16 ποσοστιαίων μονάδων από τον Γιώργο Παπαναστασίου της Νέας Δημοκρατίας. Η Κρήτη, είναι η μοναδική περιφέρεια που μπορεί να κριθεί από την πρώτη Κυριακή καθώς ο Σταύρος Αρναουτάκης εμφανίζεται να υπερβαίνει το όριο του 50%. Το 50% πλησιάζει ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαχαιρίδης και στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. (με ενσωματωμένο το 19,16% των ψήφων). Αν η μάχη δεν κριθεί από την πρώτη Κυριακή, στον δεύτερο γύρο ο Γιάννης Μαχαιρίδης θα αντιμετωπίσει το Χαράλαμπο Κόκκινο ο οποίος έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Στην Πελοπόννησο, η εκλογική μάχη εξελίσσεται σε ντέρμπι καθώς ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Τατούλης, προηγείται μεν αλλά με πολύ μικρή διαφορά του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Δράκο. Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Κλέαρχος Περγαντάς, προηγείται του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιου Χειμάρα. Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, η εκτίμηση του αποτελέσματος όπως ανακοινώθηκε στις 22:00 από τον Γιάννη Καρακαδά, διευθύνοντα σύμβουλο της Singular Logic εμφανίζει τον Αριστείδη Γιαννακίδη να προηγείται του Γιώργου Παυλίδη.

Και οι πέντε στις οποίες προηγείται η Νέα Δημοκρατία

Ο Γιώργος Δάκης, της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται να προηγείται του Γιάννη Παπαϊορδανίδη από το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στην Ήπειρο, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης είναι μπροστά του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Αργύρη ενώ στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός είναι μπροστά από τον Απόστολο Παπατόλια. Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο Σπύρος Σπύρου προηγείται του Ηλία Μπεριάτου από το ΠΑΣΟΚ ενώ στην Κεντρική Μακεδονία, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είναι κατά 12 μονάδες μπροστά του Μάρκου Μπόλαρη.

Τα ονόματα των υποψηφίων που προηγούνται στις 13 περιφέρειες (με καταμετρημένο το 22,14% των ψήφων), φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα:


Η μάχη στους μεγάλους Δήμους

Οι συνδυασμοί οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία προηγούνται στους Δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και Λάρισας. Αντίστοιχα, οι συνδυασμοί που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ έχουν προβάδισμα το Δήμο Πειραιά, στην Πάτρα, στον Πειραιά, στο Ηράκλειο και στο Βόλο.

Στην πρωτεύουσα, με το 10% των ψήφων καταμετρημένο, προηγείται ο νυν δήμαρχος Νικήτας Κακαλαμάνης, με 36,52%. Στο δεύτερο γύρο περνά και ο Γιώργος Καμίνης, που συγκεντρώνει το28,09% και ακολουθούν ο Νίκος Σοφιανός (ΚΚΕ) με 13,79%, ο Γιώργος Αμυράς με 7,33%, η Ελένη Πορτάλιου (ΣΥΡΙΖΑ) με 5,84%, Ο Ν. Μιχαλολιάκος με 4,93%, ο Π. Κωνσταντίνου με 2,84% και ο Μιχ. Ηλιάδης με 1,56%.

Στον Πειραιά, με καταμετρημένο το 10,46% των ψήφων, προηγείται ο Γιάννης Μίχας με 29,74% και ακολουθούν: Βασίλης Μιχαλολιάκος (23,46%), Πέτρος Μαντούβαλος (18,42%), Ελπίδα Παντελάκη (15,18%), ο συνδυασμός ¨Συμμαχία στον Πειραιά" (7,49%), ο Αντ. Καλογερογιάννης (3,04%) και ο Αθ. Διαβολάκης (2,66%).

Με διαφορά της τάξης του 5,5% προηγείται ο Κώστας Γκιουλέκας (38,7%) έναντι του Γιάννη Μπουτάρη (33,2%) στη Θεσσαλονίκη. Τρίτος είναι, μέχρι στιγμής, ο υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ), Σωτήρης Ζαριανόπουλος με 9,1% ενώ υψηλά είναι το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Στέλιος Παπαθεμελής ξεπερνώντας το 6%.

Στην Πάτρα με καταμετρημένο το 7,89% των ψήφων, προηγείται ο Δημήτρης Κατσικόπουλος με 36% και ακολουθούν: Γιάννης Δημαράς (20,5%), Κώστας Χριστόπουλος (18,3%), Κώστας Πελετίδης (16,5%), Χρήστος Πατούχας (3,8%).

"Δεν πέρασε η αντιμνημονιακή φρενίτιδα"

Ο πρωθυπουργός έφτασε λίγο πριν τις 20:00 στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους χωρίς να κάνει δηλώσεις. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και θα συσκεφτεί με στενούς του συνεργάτες πριν προχωρήσει στη δημόσια δήλωσή του. Πάντως, ήδη πηγές στο πρωθυπουργικό περιβάλλον διαρρέουν ότι “η αντιμνημονιακή φρενίτιδα σε αυτές τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν πέρασε”. Εκτιμούν ότι “η κυβέρνηση δεν αποδοκιμάστηκε και ότι το μήνυμα “ζεματίστε την κυβέρνηση” δεν πέρασε. Πάντως, το πρωθυπουργικό περιβάλλον, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες διαρροές, είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο από την αποχή η οποία φέρεται να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η δήλωση Πεταλωτή

"Ο Πρωθυπουργός, με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την προστασία των κόπων, των θυσιών, αλλά και των επιτευγμάτων του ελληνικού λαού θα τοποθετηθεί με απόλυτη ευθύνη και ειλικρίνεια απέναντι στον ελληνικό λαό, μόλις υπάρξει σαφής, αξιόπιστη και καθαρή εικόνα των στοιχείων που συναποτελούν την ετυμηγορία των πολιτών", δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής.

"Στην κρισιμότατη αυτή καμπή για τη σωτηρία της χώρας, έχοντας απόλυτη συναίσθηση του εθνικού μας καθήκοντος, η Κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να απορρίψουν κάθε προσπάθεια ανακοπής του σχεδίου για τη διάσωση, αλλά και την αναμόρφωση της χώρας. Οι κάλπες έκλεισαν. Ο λαός ήδη μίλησε. Αναμένουμε με απόλυτο σεβασμό την αποτύπωση της λαϊκής ετυμηγορίας", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσον αφορά στον Καλλικράτη, ανέφερε ότι υπήρξε "θεμελιώδης επιλογή της κυβέρνησης".



Δεν υπάρχουν σχόλια: